Deras val – Hammarby

avKristoffer Bergström

FOTBOLL

Rydström: Den där passionen ska inte hålla till i Superettan

Foto: Hammarby är en klassisk klubb som alltid drar mycket publik. Och det råder inget tvivel om att även lagen i allsvenskan vill ha tillbaka Bajen i den högsta serien.

Alla allsvenskans tränare och lagkaptener har samma önskan:

Upp med Hammarby i allsvenskan!

– Den passionen ska inte hålla till i Superettan, säger Kalmars Henrik Rydström.

Foto: Rydström älskar Hammarby.

I fjol kom de åtta, men hade Superettans bäste målgörare och högsta publiksnitt. I år hoppas många att Hammarby tar sin offensiva fotboll och hemmastödet genom Superettan och upp i högstaserien.

Henrik Rydström spelade sin första match för Kalmar på Söderstadion. Nu listar han flera skäl att han vill se Hammarby i allsvenskan.

– Jag älskar Hammarby. Delvis för att vi alltid brukar slå dem. Och fast jag är landsortsbo är det bra med hausse runt Stockholmsfotbollen. Och jag tycker om den delvis falska romantiska bilden som finns av Hammarby. Den är vacker, säger han.

”Finns mörka sidor”

Hur då ”falsk”?

– Ibland tror man att de är så underbara, men det finns mörka sidor där också. Passionen är viktig, fast den slår över ibland, men den ska inte hålla till i Superettan. Den ska vara i allsvenskan.

Sportbladet har frågat huvudtränaren och lagkaptenen i samtliga allsvenska lag. De svarar undantagslöst att de vill ha Hammarby i allsvenskan.

– Ja, det är ett favoritlag för mig. Det är ett lag som jag följde som liten och som man gärna möter. Det är något speciellt när ”Just i dag är jag stark” spelas på Söderstadion, säger Norrköpingtränaren Janne Andersson.

”Lite tätare derbyn”

Stockholmskollegorna tvekar lite på svaren. Som det är nu har AIK och Djurgården tveklöst ett sportsligt övertag, men till sist ger de med sig.

– Det spelar mig ingen roll. Men absolut, fler derbyn är roligt, säger Andreas Alm, AIK.

– Det vore bra för Stockholmsfotbollen att få lite tätare derbyn så att vi kan fylla arenorna på annat sätt. När vi inte har något lag som krigar om medaljerna är det lite sådär med intresset, säger Carlos Banda, Djurgården.

Vill du alltså ha upp Hammarby?

– Ja, jag har inga problem med det.

ARTIKELN HANDLAR OM