Så mycket fick AIK för ”The Banguras”

Publicerad 2011-11-02

Bolagsrapporten avslöjar oväntad siffra

Radarparet såldes – och AIK går nu ut med att de tjänat 33 miljoner kronor på Bangura x 2.

Det talades om mellan 20-30 miljoner kronor styck för Mohamed och Teteh Bangura.

Nu avslöjar AIK vad som blev över till klubben.

– Det resultat vi gör på de här två försäljningarna är drygt 33 miljoner kronor, säger finanschef Erik Saers till Sportbladet.

Följ ämnen
AIK Fotboll

Mohamed och Teteh Bangura gjorde stor succé i AIK och lämnade båda klubben under sommaren för Celtic respektive Bursaspor. Det talades då om övergångssummor på mellan 20 och 30 miljoner styck för anfallarna.

”Inga garantier för mer”

AIK har nu presenterat sin delårsrapport för tredje kvartalet och redovisar där vinsten klubben gjorde på duon.

”Realisationsvinsten ingår i posten Spelarförsäljningar som under perioden uppgår till 34,7 MSEK (13,5) och under det tredje kvartalet till 33,3 MSEK (0,3)”, skriver klubben.

Klubben finanschef Erik Saers säger att det finns möjlighet till mer pengar men att AIK inte är garanterat några ytterligare intäkter för spelarna.

– Det finns inga garantier men ett antal klausuler som gör att vi kan få intäkter om de blir framgångsrika i sina nya klubbar.

”Vi är väldigt nöjda”

De dryga 33 miljoner AIK får in är vinsten efter att andra parter fått sin del av kakan, precis som i alla försäljningar inom fotbollen. Tidigare klubben FC Kallon i Sierra Leone hade till exempel rätt till en del samtidigt som även agenter fick provision på affärerna.

– Det här är resultatet vi gör på de här två. Det är spelarförsäljningarna netto efter agentkonstnader, solidaritetsersättning och andra utgifter. Det här är vårt resultat.

Pengarna AIK får förvånar nog många då summan de köpande klubbarna betalat enligt uppgifter varit betydligt högre.

– Jag kan inte kommentera spekulationer. Vi måste jobba efter de faktiska värdena och det här är vår vinst.

Är ni nöjda med affärerna?

– Ser man det i ljuset av att det här är två killar som var här kring ett år båda två och levererat fantastiska upplevelser och resultat, med dessutom det här ekonomiska utfallet, så är vi väldigt nöjda.

Följ ämnen i artikeln