Alhaji Gero om resan från Nigeria till ÖFK

”Ville inte spela med fotbollsskor”

avFilip Durefelt

1 av 2 | Foto: TOBIAS NYKÄNEN / BILDBYRÅN

Under uppväxten i Nigeria ville han inte använda fotbollsskor.

Nu är han en av spelarna som tagit lilla Östersunds FK till sextondelsfinal i Europa League.

I en längre intervju på Uefas hemsida berättar Alhaji Gero om sin resa från gatufotboll i Nigeria till succén i Jämtland.

– Bara du tror på vad du kan göra så ligger framgången framför dig, säger Gero.

I januari 2016 skrev en tämligen okänd Alhaji Gero på för Östersund.

Nästan två år senare är den i dag 24-årige anfallaren en av spelarna som ligger bakom ÖFK:s framgångssaga i Europa som aldrig verkar ta slut.

I en intervju på Uefas hemsida berättar nu Gero om den ”otroliga resa” han gjort, från uppväxten i staden Kano i Nigeria till succén med Östersund.

– När jag började spela hade jag inga fotbollsskor, och jag spelade på gatorna med massor av flaskor och stenar på marken, säger Gero.

Till Öster 2013

Han var så van att spela barfota att en av de största utmaningarna som ung var att lära sig spela med skor.

– Första gången jag provade att spela fotboll med skor var det obekvämt. Jag var inte van vid det, så efter tio minuter sa jag att ”jag kommer att spela utan skor”. Men domaren sa att jag inte var tillåten att spela utan skor eftersom alla hade det, så jag var tvungen att ha dem på mig.

Med fotbollsskor på fötterna tog sig Alhaji Gero till Sverige 2013 för spel i Öster, efter att ha gjort sig ett namn för Nigeria i U20-VM samma år.

– Just då visste jag att Gbenga Arokoyo spelade för Mjällby, så jag pratade en del med honom. Han sa: ”Gero, du borde komma till Sverige. Glöm alla andra länder för i Sverige kommer du känna dig som hemma. Alla kommer att älska dig”.

”Ingen kunde tro det”

I Öster blev Gero kvar ett drygt år innan han efter ett år i danska Viborg styrde skutan mot Jämtland och Östersund.

Där har cupguld följts av stora framgångar i Europa League, där ÖFK redan inför den sista matchen mot Hertha Berlin på torsdag har säkrat en plats i sextondelsfinalen.

– För ett år sedan kunde ingen tro att vi skulle vara här, så allt kan hända i fotboll. Det har varit en lång resa med många historier, men bara du tror på vad du kan göra så ligger framgången framför dig.

Ghoddos: ”Han är som en björn”

Saman Ghoddos har också han intervjuats av Uefa. Där hyllar han sin lagkamrat Gero.

– Han är så stark. Jag kan inte riktigt förklara hur stark han är. Han är som en björn på plan, utanför är han som en nallebjörn. Han är väldigt snäll och väldigt ödmjuk. Han är en väldigt bra spelare och en fantastisk människa som jag önskar allt det bästa i livet.

ARTIKELN HANDLAR OM