Världens stjärnfajt

avJohanna Frändén

Messi och Ronaldo slåss om guldbollen, ligan och skytteligan

BARCELONA. I kväll spelar planetens två största fotbollsspelare världens största ligamatch i Madrid.

Cristiano Ronaldo och Leo Messi gör i år upp om ligasegern, Guldbollen och skytteligan – som vanligt.

Frågan är vem av de båda superstjärnorna får som anfallssällskap.

Foto: Foto: AP
BÄST I VÄRLDEN Leo Messi och Christiano Ronaldo gör inte bara upp i dagens match – utan även om guldbollen och skytteligasegern.

De är el Clásicos givna huvudfigurer, men kampen mellan Cristiano Ronaldo och Leo Messi handlar om mycket mer än utgången i kvällens match.

Real Madrids och Barcelonas två superstjärnor har turats om att vinna utmärkelserna de senaste åren – och lämnat resten av startfältet utan en sportslig chans.

”Inte plats för alla”

Förra året tog Leo Messi hem Ballon d’Or, den internationella guldbollen, för andra året i rad. Året innan det gick priset till Ronaldo. Samtidigt krossade portugisen det historiska målrekordet i la liga med 40 mål

i våras. Året dessförinnan var det Messi som blev skyttekung.

I år är de båda nominerade som finalister till Guldbollen som delas ut i januari. Inför kvällens jättematch i Madrid delar de skytteligaledningen på 17 mål var.

Att kvällens två fixstjärnor är givna i respektive startelva är ingen hemlighet. Det är däremot övriga anfallares namn inför matchen i kväll. Pep Guardiola har roterat rejält i Barcelonas anfall i år på alla platser utom Leo Messis, och dagen före match vill Barcelonas tränare inte ens svara på vilket spelsystem han satsar på i kväll.

– Det spelar ingen roll om det blir 3–4–3 eller 4–3–3. Jag har några frågetecken kvar och jag kommer att ta ut laget på matchdagen. Det är jobbigt, för alla spelare förtjänar att spela, men det finns inte plats för alla, säger Pep Guardiola.

Förra årets tremannaanfall med smeknamnet MVP för Messi, Villa, Pedro, har gjort färre matcher i år och det mesta pekar på att Guardiola väljer Cesc Fàbregas strax bakom Leo Messi för att på andra sidan välja mellan formstarka Alexis Sánchez och meriterade David Villa.

Benzema eller Higuaín

José Mourinhos huvudbry är huruvida Karim Benzema eller Gonzalo Higuaín ska spela ensam på topp framför Cristiano Ronaldo och Ángel di María.

– Vi kommer att spela med 4–3–3 med antingen Benzema eller Higuaín. Därefter måste vi välja mittfältare mellan Özil, Kaká, Xabi, Lass, och Khedira, säger Real Madrids andretränare Aitor Karanka, som tog emot media i José Mourinhos ställe i går.

ARTIKELN HANDLAR OM