Förbundet: ”Vi hoppas att han blir betraktad som oskyldig”

FOTBOLL

Dömd i tingsrätten, avstängd från Blågult, åter tillgänglig – och i går uttagen i landslaget igen.

I november ska Alexander Gerndt upp i hovrätten. Då kan cirkusen ta ett nytt varv.

– Vi avvaktar nästa rättegång, säger Karl-Erik Nilsson.

I slutet av förra året dömdes Alexander Gerndt, 26, till dagsböter och villkorlig dom för två fall av misshandel av sin före detta hustru.

Utrechtproffset stängdes av från landslagsspel av Svenska fotbollförbundets styrelse, överklagade tingsrättsdomen och blev efter ett par månaders landslagskarantän åter tillgängligt för Blågult efter nytt beslut av SvFF:s styrelse före EM.

I går tog förbundskaptenen Erik Hamrén för första gången sedan den fällande, och överklagade, tingsrättsdomen ut Gerndt i lands- laget.

– Uttagningen är värderad utifrån sportsliga grunder. Nu är han tillgänglig för mig. Han har överklagat och då ska han behandlas som alla andra, säger förbundskaptenen Erik Hamrén.

Nya bevis och vittnen

Med hjälp av advokaten Johan Eriksson har Gerndt överklagat misshandels- domen.

Hovrättsförhandlingen var utsatt till maj men har försenats delvis sedan Gerndt och Eriksson åberopat nya bevis och påkallat nya vittnesförhör. Nytt preliminärt datum för hovrättsförhandlingarna i Malmö är utsatt till november.

Gerndt kan alltså teoretiskt spela in sig i landslaget under hösten och sedan vid en fällande dom i hovrätten åter stängas av från landslagsspel.

– Vi kan inte förhålla oss till något förrän vi har beslut från hovrätten. Då kommer vi hantera frågan. Vår förhoppning är ju att vi inte ska behöva hantera frågan utan att han blir betraktad som oskyldig när den förhandlingen sker, säger SvFF:s ordförande Karl-Erik Nilsson.

ARTIKELN HANDLAR OM