Bilden som fängslat ett helt fotbollsland

Publicerad:

FOTBOLL

Sexåringen överskuggade stormatchen

När Cruzeiro tränar inför stormatchen mot Fluminense går en annorlunda liten gestalt fram och tillbaka i straffområdet.

– En, två, tre, fyra, fem, sex, sju, åtta, nio,tio, elva... Det är gigantiskt!

Han heter Matheus Oliveira, är sex år och har precis upptäckt hur stort ett fotbollsmål är. Det är nämligen inte så lätt att veta om man är blind.

Matheus har en ovanlig tarm- och muskelsjukdom som gör att han saknar syn och måste sondmatas. Men trots att han inte får gå längre än hans plastslang når och inte kan se något av spelet så älskar Matheus fotboll i allmänhet och fotbollsklubben Cruzeiro i synnerhet.

Nu älskar Cruzeiro också Matheus.

”På söndag följer du med”

Efter fredagens besök på träningsanläggningen, där Matheus också förundrades över hur kort klippt gräset var, så lovade sexåringens idol en speciell present till Matheus.

– På söndag så följer du med mig till matchen, sa målvakten Fábio.

Cruzeiro skulle spela mot Fluminense men inför mötet var det oroligt i laget. Nyckelspelaren Willian hade spelat tidigare matcher med smärta och var osäker till start.

– Jag avslutade matchen mot Gremio med stora smärtor i mitt högra lår. Jag är fortfarande under observation och hoppas att det kommer vara bättre på söndag. Om det fortfarande stör mig ska jag tala med läkarna och tränaren. Jag vet vilket ansvar jag har att vara på planen och hjälpa till.

Sju mål på sju matcher

28-åringen hade varit höstens sensation i brasiliansk fotboll sedan tränaren Mano Menezes gett honom en fri roll som “falsk nia” där han tillåtits att från en central position också söka sig ut på kanterna för att hota motståndarlagets försvar från alla håll.

Innan september hade 28-åringen gjort ett mål på fem månader. Inför mötet med Fluminense hade han gjort sju mål på sju matcher. Men nu visste ingen om hans ens skulle komma till start.

När Cruzeiro kom ut till uppvärmning fanns ändå Willian med. Sedan försvann laget ner i spelargången igen för de sista förberedelserna innan avspark. En nervös väntan för alla hemmafans. Till sist kom laget ut igen för spel. Anförda av Willian – med Matheus i famnen.

”Olé, olé, olé, Matheus”

Matheus kunde inte se. Men han kunde höra. ”Olé, olé, olé, Matheus, Matheus...” De 40 000 på Mineirãos läktare sjöng. "Olé, olé, olé, Matheus, Matheus...” Willian grät.

Om obehaget från skadan fanns kvar innan avspark för Willian så var det vid det här laget redan glömt. Efter 28 minuter vände han upp i straffområdet och placerade in 1-0. I andra halvlek bröt han in från vänsterkanten och satte 2-0. Fábio höll nollan och segern var säkrad.

– Det här är den bästa dagen i hela mitt liv, sa Matheus innan han tog han med sig idolen Fábios matchtröja och åkte hem.

Nu medveten om hur kort klippt en fotbollsplan är, hur stora målen kan vara och hur det känns att hyllas av 40 000 åskådare.

– Olé, olé, olé, Matheus, Matheus. Olé, olé, olé, Matheus, Matheus...

Källor: Globoesporte, Terra, ESPN.

Publicerad:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

ÄMNEN I ARTIKELN