Fotboll

Döms för slag på fotbollsplanen

Av: 

Erik Karlsson

FOTBOLL

Mattias Hall, 23, fick okbenet avslaget under en division två-match i fotboll.

Nu har motspelaren dömts till samhällstjänst och böter i tingsrätten, skriver Arbetarbladet.

Nästa vecka avgörs ett nytt "fotbollsmål" i tingsrätten som stjärnadvokaten Thomas Bodström tror kan förändra juridiken totalt.

Det var i oktober som Strömsbergsspelaren Mattias Hall fick okbenet avslaget av en motspelare i division två-mötet med Avesta.

– Undersökningen i dag visar att okbenet är krossat och intryckt över 1 cm. Jag kommer att få tre metallplattor inopererade i ansiktet. Enligt läkaren kommer jag förmodligen inte få tillbaka känseln i ansiktet, sa Mattias till Sportbladet då.

Händelsen, som skedde när spelet var avblåst, polisanmäldes och nu har det ganska ovanliga idrottsärendet avgjorts i tingsrätten.

”Liten upprättelse”

Arbetarbladet skriver att Avestaspelaren fick 75 timmar samhällstjänst och får betala 24 000 kronor i skadestånd.

– Tingsrätten kallade misshandeln för "på gränsen till grov". Domen är väl väntad med svenska mått mätt. Det känns som en liten upprättelse att han blev dömd över huvud taget, säger Mattias pappa Lars till tidningen.

För Mattias är fotbollskarriären fortfarande ställd åt sidan. Förhoppningsvis kan han göra comeback framåt hösten.

– Han är inte återställd och har spytt flera gånger efter att han ansträngt sig. Han gick ju ner tio kilo i vintras och är helt enkelt inte tränad för division 2-spel ännu. Jag tror han börjat inse det själv också. Men han älskar ju att spela fotboll, säger Lars Hall.

”Fullständigt hopplösa följder”

Civila domar i idrottssammanhang är ovanligt, men i Värmlands tingsrätt är snart ytterligare ett kontroversiellt fall uppe för avgörande. I en division sju-match förra året tacklades en spelare så illa att han bröt benet. Fallet skiljer sig från Mattias Halls ärende då det var en tackling under pågående spel. Stjärnadvokaten, och före detta fotbollsspelaren, Thomas Bodström företräder svaranden i fallet och han ser ett potentiell juridiskt kaos runt hörnet.

– En fällande dom skulle få fullständigt hopplösa följder både för juridiken och för fotbollen. Det skulle bli 1 000 sådana här mål i våra domstolar, har han sagt han till NWT tidigare i juni.

– Det här handlar om en vanlig närkamp som får djupt olyckliga konsekvenser. Vi har hört fem vittnen som under ed säger att det var en närkamp.

Fallet avgörs den 18 juni.

ANNONS

Spika favoriterna och se upp för skrällar – tippa helgens toppfotboll på Europatipset.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Europatipset

Publisert:

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Fotboll