Hysén debuterade – då vaknade Blåvitt

avMichael Wagner, Marie Carlsson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2

DuBAI/stockholm. Med sjutton minuter kvar av matchen mot Midtjylland fick Tobias Hysén debutera för IFK Göteborg.

Fyra minuter senare hade Blåvitt hämtat in 0–2-underläge till 2–2.

– Han var delaktig i det ena väldigt tydligt och indirekt i det andra. Det var bra och som vi hade hoppats att det skulle bli, säger tränaren Jörgen Lennartsson.

Foto: C More
Tobias Hysén gjorde sin första match för IFK Göteborg sedan 2013.

Två träningspass med sin nygamla klubb, sedan ville Tobias Hysén ha speltid.

– Jag vill spela, men jag har svårt att tänka mig att det blir mer än 20-25 minuter i så fall, sa han till Sportbladet inför matchen mot Midtjylland.

Med sjutton minuter kvar av ordinarie var det dags. Tobias Hysén sprang in på planen och ersatte Gustav Engvall i ett varmt Dubai.

Då låg Blåvitt under med 0–2 efter en blek första halvlek, och en period efter halvtidsvilan som mer lutade åt 3–0 för danskarna än en reducering.

Albaek tvåmålsskytt

Det må vara för tidigt att tala om någon Hysén-effekt – men när anfallaren klev in på planen fick IFK Göteborg plötsligt luft under vingarna.

Hysén var med sin första bolltouch delaktig i anfallet som ledde fram till 2–1-målet. Martin Smedberg-Dalence väggspelade med Hysén, spelade vidare till Patrik Karlsson som hittade fram till Mads Albaek – vars skott gick in från en snäv vinkel.

Två minuter senare fick Blåvitt straff efter att Victor Sköld hakats upp. Albaek förvaltade straffen och satte stensäkert sitt andra mål på två minuter.

– Det var en bra träningsmatch mot bra motstånd. Vi hade en dålig period i slutet av första halvlek där vi släppte in två mål. Vi ryckte upp oss betydligt i andra halvlek, säger tränaren Jörgen Lennartsson till Sportbladet.

"Var lagom med en kvart"

Vilka brister är det du ser?

– Det var dåligt passningsspel, vi tappar bollen enkelt, vi blev långa som lag. Det var många saker som var som vi inte ville. Men vi lyfte oss i andra halvlek.

Spelet lyfte när Tobias Hysén kom in på planen.

– Ja, det blev det. Vi gjorde två mål när Tobbe kom in. Han var delaktig i det ena väldigt tydligt och indirekt i det andra. Det var bra och som vi hade hoppats att det skulle bli.

– Vi ville inte spela honom allt för lång tid. Vi tyckte det var lagom med en kvart för Tobias.

Avgörandet till utslagsstraffar

2–2 efter full tid innebar straffavgörande – som däremot inte innehöll någon direkt Hysén-effekt.

33-åringen klev fram för att ta Blåvitts första straff, efter att Alvbåge räddat Midtjyllands första, och sköt bollen i perfekt höjd för målvakten Patryk Wolański som räddade.

Avgörandet blev ändå spännande och gick till utslagsstraffar – där Alvbåge och Haitam Aleesami blev hjältar för IFK Göteborg som till slut vann.

– Att vi vann på straffar är egentligen ganska betydelselöst men det är alltid gött att vinna.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM