”Undrade lite vart man var på väg...”

Foto: Adam Ihse/TT NYHETSBYRÅN
FOTBOLL

SZOMBATHELY. Landslaget är på plats i Ungern för att komma ett steg närmare VM.

Tillbaka i truppen är mittbacken Nilla Fischer, 33, som inte hymlar med målsättningen.

– Vi bör vinna och vi ska vinna den här matchen, säger Fischer.

I Algarve Cup gick Sverige hela vägen till final där det blev delad seger med Holland eftersom matchen ställdes in på grund av oväder.

Nilla Fischer deltog inte i turneringen på grund av personliga skäl. I VM-kvalmötet med Ungern på torsdagskvällen är mittbacken tillbaka i truppen.

– Det känns bra, konstaterar Fischer.

– Som alltid bor vi bra och det har sett bra ut på träningarna. Så det är en skön känsla.

Matchen spelas i Ungerns tionde största stad, Szombathely. Eftersom samhället saknar flygplats och dessutom ligger i närheten av den österrikiska gränsen är det inte helt enkelt att ta sig dit.

Det är inte första gången som det svenska landslaget spelar kvalmatch på en lite mindre ort. Bortamötet med Kroatien i höstas spelades exempelvis i Varaždin, beläget omkring tio mil från huvudstaden Zagreb.

– Nu är det inga problem eftersom vi ska vara här så få dagar. Det hade varit en annan grej om det handlade om flera veckor och vi skulle försöka hitta på saker att göra, säger Nilla Fischer.

– Men det är klart, man undrade väl lite vart vi var på väg egentligen när vi åkte hit.

Hård mittbackskonkurrens

Det råder inflation på Fischers position, mittbackar. Förutom Wolfsburg-spelaren har även Montpelliers Linda Sembrant varit givna för det mesta.

Där bakom finns även Magdalena Eriksson (Chelsea), Amanda Ilestedt (Potsdam) och den för tillfället skadade Emma Berglund (Paris Saint Germain) att tillgå för förbundskapten Peter Gerhardsson. 

– Det är en väldigt bra konkurrenssituation och det är väldigt positivt för hela laget, säger Nilla Fischer. 

Gerhardsson har varit öppen med att han tycker att formationer “bara är siffror” och att landslaget inte har ett givet spelsystem. 

Om det blir två eller tre mittbackar mot Ungern är med andra ord svårt att förutspå. 

– Det är inte så stor skillnad egentligen, oavsett om du spelar trebacks- eller fyrbackslinje, säger Fischer.

– I Wolfsburg spelar vi både och, så jag tycker bara det är positivt att man kan skifta spelsystem. 

”Vi ska vinna”

Ungern ligger just nu sist i kvalgruppen, trots en match mer spelad. Sverige står på samma poäng som ettan Danmark, men med sämre målskillnad.

När de båda lagen möttes på Borås Arena i höstas vann det blågula landslaget med hela 5–0. Att man har siktet inställt mot VM i Frankrike nästa sommar är en självklarhet.

Är det här en match ni bör vinna?

– Ja, det tycker jag. Vi bör vinna och vi ska vinna den här matchen, även om Ungern säkert kommer vara starkare den här gången med tanke på att de har hemmaplan.

* 18.00 C More Fotboll, Ungern-Sverige

Så spelas kvalet till fotbolls-VM 2019 00:39
ARTIKELN HANDLAR OM