Tvingas till åtgärder efter bristen på speltid

”Måste hitta en plan”

Foto: AFTONBLADET
Formen mot Chile pekade åt rätt håll, men utmaningen är om Ola Toivonen håller för fler matcher under kort tid. Han spelar knappt i klubblaget.
FOTBOLL

Bristen på speltid i klubblaget är en utmaning för Ola Toivonen och Jimmy Durmaz.

Nu ska landslagsledningen sätta en åtgärdsplan för att stötta sina spelare formmässigt.

Fysiologen Paul Balsom öppnar för ett besök i spelarnas franska klubb Toulouse.

– Förhoppningsvis hittar vi en gemensam vilja för att de ska lyckas under VM, säger Paul Balsom.

Förberedelserna inför VM är i full gång. De taktiska grunder har slipats under dagarna i Stockholm och under måndagen flyger landslaget till Rumänien där ytterligare en match spelas på tisdag.

Det kommer att innebära speltid för de som inte luftades alls eller lite i lördags mot Chile.

Samtidigt under samlingen bygger landslagets ledning sin trupp på flera plan.

Paul Balsom, landslagets erkänt framgångsrika fysiolog, kartlägger spelarnas fysiska status och behov kommande månader.

Han har redan haft möten med 21 spelare. De sista två i truppen kommer att genomföra sina personliga samtal i Rumänien. Det handlar om Ola Toivonen, mål mot Chile i lördags, och Jimmy Durmaz, de spelare som kanske har minst speltid i sitt klubblag.

Anfallaren Toivonen har startat åtta matcher, ingen av dem den här sidan av året, och mittfältaren Durmaz tio, var av två efter årsskiftet.

Nu väntar viktiga möten.

– Vi ska pratas vid i Rumänien. Det är en utmaning och det måste hända någonting nu. Vi kan inte komma till den 23 maj (då VM-samlingen inleds) och tro att vi kan påverka dom så att de klarar av tre, fyra, fem, sex matcher. Rent fysiologiskt måste vi hitta en plan, säger han.

– Under resan till Rumänien kommer vi att tala om hur de tränar när de inte spelar matcher, hur de kompenserar det. Jag behöver får en detaljerad plan över hur de tränar, kanske få deras GPS-information från Toulouse, säger Balsom.

Kontakt med 40 VM-aktuella spelare

Han öppnar för och hoppas på ett besök i Toulouse för att hitta en gemensam strategi med den franska klubben. Men det måste ske med klubbens överseende.

– Förhoppningsvis hittar vi en gemensam vilja för att de ska lyckas under VM. Båda spelarna har sagt att de gör vad som krävs för att komma i form och det är positivt, säger Paul Balsom.

En förutsättning för att det svenska landslaget, med sin hårt arbetande spelstil, ska lyckas i VM i sommar är att spelarna är fysiskt väl förberedda.

Från och med nu intensifieras kontakten med de VM-aktuella spelarna. Det handlar om en grupp på 40 spelare. Landslagets medicinska team kommer att ha en regelbunden kontakt med spelarna för att stämma av läget veckorna framöver. Och när de anländer till första delen av VM-lägret den 23 maj väntar ett konditionstest.

– Detta för att kunna se hur alla ligger till och för att kunna hjälpa dem i form, säger Paul Balsom.

Testet kan också ge en indikation på om någon spelare är sliten och behöver mer vila.

Den femte juni räknar fysiologen med att alla spelare är i fas.

Efter ankomst till Ryssland sker den sista formtoppningen. Sverige spelar sin första VM-kvalmatch den 18 juni mot Sydkorea.

Så lottades fotbolls-VM – grupperna och spelschemat 00:30