Klart: Beslut gör att Sverige kan få EM

avPatrik Brenning

FOTBOLL

Uefa: Stockholm borde ligga bra till

Fotbolls-EM görs om i grunden.

Uefa tog på torsdagen det historiska beslutet att splittra mästerskapet över ett stort antal arrangörsländers.

– Stockholm borde ligga bra till med sin nya arena, säger Karen Espelund i den exekutiva kommittén till Fotbollskanalen.se.

EM-slutspelet i Frankrike 2016 blir det sista som avgörs i ett land. Uefa klubbade på torsdagen igenom beslutet att från och med 2020 dela upp matcherna i slutspelet på spelorter över hela Europa.

– Det blir ett EM för Europa, säger generalsekreteraren Gianni Infantino enligt AP.

Fansen kritiska

Presidenten Michel Platini har tidigare öppnat för spel i 24 eller 32 olika städer, men det senaste förslaget är att tolv olika länder ska dela på mästerskapet med ytterligare ett som finalvärd. Ett slutgiltigt beslut kring det exakta antalet spelorter kommer dock att tas först till våren 2014.

Svenska supportorganisationen Camp Sweden riktade i veckan kritik mot förslaget som innebär att Sverige kan få spela fyra gruppspelsmatcher i fyra olika länder.

– Folk är rädda för avstånden mellan länderna, och de kostnader det skulle vara för att följa sitt land under en EM-turnering. Bara en resa till en enskild match skulle ju kunna kosta lika mycket som en hel EM-turnering i dag. Och det är tråkigt att tappa den lokala känslan som det har varit hittills att åka på EM, sa talesmannen Ola Sjöstedt.

Sverige kan få EM

Svenska fotbollförbundet ser också risker i beslutet – men även möjligheter. Sverige har länge haft en önskan att få arrangera ett EM-slutspel igen men ser numera chansen att ensam få mästerskapet som en omöjlighet.

– Vi kan inte få EM när det växt på det här sättet. Snart kan bara länder som Frankrike, Tyskland och England arrangera. Bedömningen är att ett land som Portugal inte längre kan få ett EM. Vi i Sverige skulle kunna få arrangera två matcher med det nya förslaget. Vi har en av Europas mest moderna anläggningar, om inte den mest moderna i Europa (Friends Arena). Vi har infrastruktur och erfarenhet, sa generalsekreterare Mikael Santoft nyligen till Sportbladet.

Uefa ser också positivt på möjligheten.

– Stockholm borde ligga bra till med sin nya arena, säger Karen Espelund i den exekutiva kommittén till Fotbollskanalen.se.