Förbundskaptenen ber om ursäkt för sexistiskt skämt

FOTBOLL

"Det var inget illa menat mot kvinnor"

Förbundskaptener har det tufft i dessa tider.

Men att Australiens förbundskapten Holger Osieck har det kämpigt just nu har inte med sportsliga resultat att göra.

Efter 4-0-segern mot Jordanien inledde han presskonferensen med att chocka journalisterna.

– Kvinnor borde hålla käften bland folk, sa han.

I dag ber han om ursäkt efter hård kritik.

Foto: Australiens förbundskapten Holger Osieck.

Australien vann i går VM-kvalmatchen mot Jordanien och tog ett stort kliv mot fotbolls-VM nästa sommar. Men rubrikerna efter matchen har i stället handlat om förbundskaptenen Holger Osiecks uttalanden efter matchen.

När den tyskfödde förbundskapten klev in till podiet i pressrummet för att svara på journalisternas frågor skämtade Osieck om att en kollega "knuffade runt honom som en kvinna".

Han gick vidare med att säga en mening på latin som enligt honom själv översätts till "kvinnor borde hålla käften bland folk".

Det gick genast ett sus genom pressrummet och Osieck försökte reparera.

– Nej, jag säger det till min fru där hemma. Det är en privat sak. Och ni spelar in också så jag kommer att bli en favorit hos de australiensiska kvinnorna.

"Är ganska lycklig med min fru"

Förbundskaptenen fick utstå hård kritik och bad i dag om ursäkt innan laget flög vidare till Sydney för den sista VM-kvalmatchen mot tabelljumbon Irak.

– Till alla som kan ha tagit illa upp vill jag be om ursäkt. Det var "off-the-record" och menat som en rolig kommentar. Det var inget illa menat mot kvinnor och endast ett stort missförstånd, säger Osieck till The Australian och fortsätter:

– Jag har stor respekt för kvinnor. Jag har varit gift i många år och jag är ganska lycklig med min fru.

Det australienska fotbollförbundet hälsar till The Guardian att "Holger Osiecks kommentarer inte speglar fotbollförbundets åsikter".