Laul: Det ser ut att bli guldfest i Solna – en skånsk

Av: Robert Laul

Publicerad:
Uppdaterad:

FOTBOLL

Häcken har tappat, Elfsborg darrar och i går försvann AIK igen.

Kvar står Malmö FF, det lag som ändrat och experimenterat minst sedan snarorna började dras åt.

Nog ser det ut att bli guldfest i Solna trots allt.

En skånsk…

Robert Laul.
Robert Laul.

Dessa påståenden lär inte stå oemotsagda länge så låt mig förtydliga direkt:

AIK har fortfarande en teoretisk chans på SM-guldet men den är helt borta redan på torsdag om Malmö vinner hemma mot nästjumbon Örebro som inte har något att spela för.

Elfsborg har en teoretisk möjlighet att passera Malmö på målskillnad även om MFF går rent men då krävs att Boråslaget avslutar serien tre plusmål bättre och vad talar för det? Elfsborg har inte gjort tre mål i en och samma match sedan augusti medan MFF gjorde det så sent som i fredags mot Djurgården.

Klar fördel Malmö, alltså.

En förklaring är att de har ändrat och experimenterat minst av guldlagen nu på slutet.

Sedan Mathias Ranégie lämnade i augusti och Tokelo Rantie kom in har tränaren Rikard Norling egentligen bara gjort en förändring och den har fallit väl ut: laget är defensivare balanserat med Erik Friberg och Markus Halsti centralt på mitten. Med Friberg avstängd senast var Wilton Figueiredo den naturlige ersättaren bredvid Halsti.

Spelar som vanligt

Häcken har också hållit fast vid samma elva och taktik så ofta det har gått men i lördags tvingades de avsluta matchen mot Kalmar utan René Makondele (avstängd från början), Martin Ericsson och Waris Majeed (skadade och utbytta) samt Tom Söderberg som fick rött kort. Det bidrog till en oväntad förlust mot Kalmar som ser ut att bli avgörande.

Elfsborg förlorade borta mot IFK Norrköping i förra omgången där tränaren Jörgen Lennartsson valde en defensiv 4-5-1-taktik men Norrköping ledde ändå med 2–0 efter 20 minuter. Spelarna tog själva beslutet att gå tillbaka till 4-4-2 och tränarens taktik kritiserades av lagkaptenen Anders Svensson i halvtidsintervjun. I kväll mot Gefle pekar allt på att Elfsborg spelar ”som vanligt” redan från start.

AIK:s Andreas Alm har också mixtrat en hel del med olika startelvor och spelsystem, kanske inte så konstigt eftersom Gnaget slåss på två fronter där spelare slits. Inför mötet med Syrianska reagerade jag på att Alm på förhand pratade om matchen som en möjlighet att förbättra målskillnaden. Tittar man på Syrianskas startelva och bänk nu jämfört med inför säsongen är det inte ett lag du förbättrar din målskillnad mot hur som helst. Det finns kvalitet i alla lagdelar och i går svarade målvakten Dwayne Miller, mittbacken Haris Skenderovic, mittfältaren Johan Arneng och anfallaren Dinko Felic för rakt igenom starka insatser. Då har jag inte nämnt Sharbel Toumas klassmål och volleyskott i stolpen.

Borde blivit utvisade

AIK inledde med fyra anfallare i start­elvan, förutom Viktor Lundberg och Henok Goitom längst fram även Mohamed Bangura på högerkanten och Celso Borges centralt. I första halvlek var det bara Borges och Bangura som fungerade, Syrianska stod för anfallsenergin och tränare Alms matchplan misslyckades. Det är enkelt att skylla på en hård och gropig gräsmatta full med sand men om något lag skulle påverkas negativt var det i så fall konstgräsgänget från Södertälje.

Per Karlsson var darrigare än jag sett honom någon gång under hösten och Martin Lorentzson stod för ett felbeslut han inte tagit tidigare i år, det hör också till analysen.

Publiken var irriterade på domaren Martin Hansson och jag håller med om att han höll hårt i kortleken och lät mycket passera. Som jag läser regelverket skulle både Alex Perreira och Borges visats ut när de viftade varandra i ansiktet men Hansson tog inte ens fram de gula. Däremot var Hansson, som gjort en bra säsong, rätt på det med frispark och målchansutvisning när inhopparen Omar Jawo fällde Henok Goitom.

Hade två bollar inne

Under den avslutande anstormningen hade AIK två bollar i nät men målen vinkades bort för offside. Om det var korrekta beslut fick vi aldrig veta då repriserna censurerades på Råsunda och i tv-appareterna. Hur tänker C More där? Det minsta kanalen kan göra är att omgående byta namn igen. Till Se Mindre.

Den troliga fortsättningen på guldstriden är att Malmö besegrar Örebro på torsdag och spelar för titeln på Råsunda på söndag. ”Tyvärr” inte i en ren guldfinal men inramningen med sista allsvenska matchen på nationalarenan och möjligen mot ett AIK som slåss för en kvalplats till Europa League lär räcka till en oförglömlig upplevelse.

Först måste Gnaget besegra Häcken borta på torsdag och det är jag inte alls säker på att de gör.

Publicerad:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

ÄMNEN I ARTIKELN