Titta – ni tar guld, AIK

Laul: Flest landslagsspelare i januariturnén – de vinner också hela allsvenskan

CHIANG MAI. Trenden är tydlig.

Klubben med flest spelare i landslagets januaritrupp vinner allsvenskan.

Så grattis till SM-guldet 2013, AIK.

Kaffesump och tarotkort, nyförvärv och träningsmatcher – den som vill veta hur allsvenskan 2013 slutar bör i stället slänga ett getöga på förbundskapten Erik Hamréns januariturné.

Där finns svaret svart på vitt:

2010 var Malmö FF det allsvenska lag med flest spelare på resan till Oman/Syrien – tio månader senare vann MFF SM-guld.

Samma visa 2011: Helsingborg var i majoritet i januaritruppen – Helsingborg stängde allsvenskan tidigt.

I fjol lastade Hamrén ombord fem Elfsborgsspelare på planet till Qatar – och visst var det Elfsborg som joggade hem SM-guldet efter höstens rafflande slutstrid.

Årets trupp domineras av AIK som utöver veteranen Daniel Majstorovic representeras av ytterligare ­fyra man: Niklas Backman, Martin ­Lorentzson, Alexander Milosevic och Robin Quaison.

Guldet till Gnaget, med andra ord.

Helt säkra kan vi aldrig vara men för de uttagna spelarna innebär landslagsuppdraget en boost som inte ska underskattas. Debutanter som Lorentzson, Milosevic och Quaison växer ett par centimeter och vill sedan visa det på allt från Friends Arena till Örjans Vall:

"Se upp – jag är faktiskt landslagsspelare".

Det må låta banalt men så fungerar ett fungerande idrottsspsyke.

Sverige har vunnit varje år

Januaritruppens sammansättning är förstås inte avgörande för hur allsvenskan slutar, däremot har det bevisligen varit en god fingervisning senaste åren.

Noterbart är att regerande mästarna Elfsborg bara har två spelare med i Thailand – Anders Svensson och Viktor Claesson. Det beror delvis på att Niklas Hult är skadad och att Oscar Hiljemark precis skrivit på för PSV Eindhoven men bekräftar också att laget, truppen och tränarteamet var avgörande nycklar bakom SM-guldet snarare än individuell briljans.

Från silvermedaljörerna Häcken hittar vi inga namn alls sedan Oscar Lewicki tvingades lämna återbud på grund av skada. Annars har de flesta av Häckens nyckelspelare utländska pass, undantaget är Martin Ericsson, 32, som i stället hamnade på fel sida om Hamréns åldersstreck och lämnades hemma.

Januarilandslaget innehåller som alltid endast spelare från skandinaviska ligor samt amerikanska MLS.

Sverige landade i Chiang Mai i går kväll för att delta i King's Cup, en turnering med anor från 1968 startad till kung Bhumibols ära, världens längst regerande monark som innehaft tronen sedan 1946. Erik Hamréns 22-mannatrupp har en fin tradition att försvara då Sverige vunnit King's Cup varje år de deltagit – 1997, 2001 och 2003. Första motståndaren är Nordkorea på tisdag, därefter väntar Finland eller Thailand.

I den finska truppen vimlar det också av allsvenska spelare, Thailand kommer med ett lag som spelar "framtidens fotboll" enligt scouten Reine Almqvist, som av förståeliga skäl ­inte lyckats kartlägga Nordkorea lika noggrant.

Som en bonus innebär seger mot den slutna diktaturen att Sverige är inofficiella världsmästare och tar över det "mästarbälte" som vandrat över världen sedan England besegrade Skottland 1872 i fotbollshistoriens första landskamp.

Håll ögonen på Milosevic

Chiang Mai är Thailands andra stad och landets nordliga centrum. Här bor omkring en miljon människor varav 200 000 i stadskärnan. Regionen är en stor exportör av ris, kryddor och dessvärre också unga kvinnor till turistområdena på sydkusten. Premiärminister Yingluck Shinawatra kommer från just Chiang Mai och är mäkta populär i trakten. Om efternamnet låter bekant är hon syster till Sven-Göran "Svennis" Erikssons kompis från Manchester City-tiden, Thaksin Shinawatra, som för tillfället lever i landsflykt i Montenegro, anklagad för korruption och förskingring under tiden som premiärminister 2001–2006.

Chiang Mais andra kändisfamilj finns att beskåda på stadens zoo. 12-årige jättepandan Chuang Chuang och hans kineisiska pandafru Lin Hui fick för tre år sedan tillökning i form av Lin Ping, den första jättepandan att födas i Thailand.

Om det föds några svenska landslagsstjärnor under King's Cup återstår att se men faktum är att januariturnén är den säkraste inkörsporten till det "riktiga" landslaget. I sommarens EM-trupp hade 18 av 23 spelare gått vägen via en vinterresa.

Själv gör jag min nionde strapats i Blågults släptåg. På senare år har jag sett spelare som Rasmus Elm, Emir Bajrami och Oscar Hiljemark göra succé direkt i debuten. Jag är tveksam till något liknande den här gången även om debutanten Alexander Milosevic är en spelare att hålla ögonen på. Det samma gäller Pontus Jansson och Jiloan Hamad men de har varit med förr. Jag hoppas självklart på en fjärde eller femte spelare att skriva gott om när det är dags att summera. Varför inte truppens yngsta spelare, AIK-mittfältaren Robin Quaison, 19, eller fjolårsdebutanten Viktor Claesson, 21?

Så har tidigare års trupper till vinterturnéer fördelats

2010 Oman/Syrien

Allsvenska vinnare: Malmö FF.

Flest spelare i januaritruppen samma år: Malmö FF (Johan Dahlin, Guilermo Molins, Daniel Larsson).

Kommentar: Rosenborg hade flest spelare i truppen, fyra stycken, men bland de allsvenska klubbarna var MFF flitigast representerade tillsammans med Elfsborg. Och Dahlin, Molins och Larsson var definitivt viktiga pjäser när SM-guldet bärgades ett knappt år efter utflykten till Oman och Syrien.

2011 Sydafrika

Allsvenska vinnare: Helsingborg IF.

Flest spelare i januaritruppen samma år: Helsingborgs IF (Pär Hansson, Marcus Nilsson, Joel Ekstrand, Alexander Gerndt, Rasmus Jönsson).

Kommentar: HIF var representerade av flest spelare även om Joel Ekstrand lämnade återbud då han värvades av Udinese strax före avresan. Helsingborg vann senare allsvenskan i stor stil och även om även Nilsson,. Gerndt och Jönsson såldes i augusti la de grunden för guldet tillsammans med Pär Hansson.

2012 Qatar

Allsvenska vinnare: IF Elfsborg.

Flest spelare i januaritruppen samma år: IF Elfsborg. (Viktor Claesson, Oscar Hiljemark, Niklas Hult, Stefan Ishizaki, Anders Svensson).

Kommentar: Faktum är att även fem MFF-spelare reste till arabiska halvön i fjol men formellt tillhörde Simon Thern då Helsingborg. Hur som helst slogs lagen senare om guldet i en stenhård toppstrid där Elfsborg drog längsta strået, mycket tack vare sina januaritruppdeltagare.

2013 Thailand

Allsvenska vinnare: ?

Flest spelare i januaritruppen: AIK (Niklas Backman, Martin Lorentzson, Daniel Majstorovic, Alexander Milosevic, Robin Quaison).

Kommentar: Om AIK verkligen vinner allsvenskan 2013 går förstås bara att sia om men om man tittar på hur det sett ut tidigare år är trenden tydlig. Det lag som har flest spelare i januaritruppen lyfter tio månader senare Lennart Johanssons pokal.

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.