Sportbladet granskar: Därför värvar inte klubbarna

FOTBOLL

1. Varför är Silly Season löjligt lugn?

2. Kommer din klubb att värva, vad letar ni i så fall efter?

Halmstad, Bengt Sjöholm, ordförande

1. Jag tror att det inte finns så mycket spelare som attraherar. Utbudet är inte så stort, speciellt inte i Sverige. Det kommer säkert att komma några importer men det blir inte någon som redan finns på den svenska marknaden.

2. Vi vill ha en anfallare, det är vad vi prioriterar. Bra fotbollsspelare är alltid intressanta för HBK, vilken position de spelar på är mindre viktigt.

Klara nyförvärv: Gunnar Thorvaldsson, a (Vestmannaöyar, Island), Martin Fribrock, mf (Helsingborg).

Klara förluster: Sharbel Touma, mf, (Twente, Holland), Markus Rosenberg, a, (Malmö - tillbaka efter lån), Olle Kullinger, a (BP).

Helsingborg, Kjell Jakobsson, klubbdirektör

1. Det finns inte så många lämpliga spelare som är tillgängliga. Men jag tror det kommer att släppa en aning, men det kommer inte att bli lika mycket som tidigare år.

2. Vi ska värva en mittfältare som ska ersätta Mattias Lindström. I övrigt är vi nog ganska nöjda.

Klara nyförvärv: Fredrik Björck, b (AIK - lån), Fredrik Svanbäck, mf (FC Jaro, Finland), Imad Khalil, mf (Högaborg).

Klara förluster: Mattias Lindström, mf (Ålborg), Martin Fribrock, mf (Halmstad), Marcus Lindberg, b, (Mjällby), John Pelu, a, (Öster), Tobias Johansson, mf, (Mjällby), Fredrik Elgström, b, (Åtvidaberg), Kenneth Rasmussen, b, Conny Rosén, mv, inga nya kontrakt.

Häcken, Carl Fhager, sportchef

1. Det beror både på utbudet och efterfrågan. Det finns inte så många spelare tillgängliga. Men jag tror på en dominoeffekt, när ett lag säljer och måste ersätta sätter spelet igång. Sedan gör Örebro-fallet att klubbarna är mer försiktiga.

2. Vi ska ha en innermittfältare, helst i dag eftersom träningen nu börjat, men så fort som möjligt utan att det är någon panik.

Klara nyförvärv: Teddy Lucic, b, (Leverkusen), David Marek, b Örgryte, Patric Andersson, a (IFK Göteborg), Mats Hedrén, b (Frölunda), Stefan Lundin, tr (Örebro).

Klara förluster: Peter Vougt, mf, Ulf Hollsten, b, Ronnie Thygesen, mf (inga nya kontrakt).

Kalmar, Thorbjörn Bogefors, fotbollsansvarig

1. Det finns inte tillräckligt bra spelare att värva i Sverige. Dessutom är klubbarna noggranna med att inte riskera sin ekonomi. Då blir det så här. Lugnt och fint.

2. Vi jobbar vidare på brassespåret. Vi vill behålla de tre vi hade i fjol, går inte det får vi se om det finns andra intressanta brassar. Unga talanger är också alltid intressanta.

Klara nyförvärv: Mikael Blomberg, mf, (Norrköping), Filip Nekmouch, mf (Enköping), Brima Koroma, a, (Enköping), Xhevdet Llumnica, mf, (Tidaholm).

Klara förluster: Daniel Mobaeck, a, (Elfsborg), Stefan Rodevåg, a, (Falkenberg), Christer Persson, b (Tönsberg), Dennis Nilsson, b (slutar), Ambjörn Lennartsson, mv (Falkenberg), Lucas Nilsson, a, Diogo Oliveira, a, Christoffer Bengtsson, mf, (inga nya kontrakt).

Landskrona, Kenneth Håkansson, ordförande

1. Jag kan bara tolka det som att det är ont om pengar. Klubbarna håller väldigt hårt i börsen just nu, Örebrodomen sätter spår och den ekonomiska tillnyktringen fortsätter.

2. Vi har nio miljoner i eget kapital och så vill vi att det ska förbli.

Klara nyförvärv: Pontus Segerström, b (Odense, Danmark)

Klara förluster: Jones Kusi-Asare, a (Djurgården), Linus Malmqvist, b (Trelleborg), Henrik Nilsson, b (slutar).

Malmö, Hasse Borg, sportchef

1. Jag tror alla är er noggranna med vad de väljer. Man går lugnar till väga, har inte lika bråttom och undersöker en spelare både två och tre gånger innan man agerar.

2. Vi tittar på att spetsa truppen men då ska det vara en spelare som är helt rätt för Malmö FF, går rakt in i laget eller har en väldigt stor potential.

Klara nyförvärv: Markus Rosenberg, anfallare (Halmstad - tillbaka efter utlån).

Klara förluster: Tobias Grahn, mittfältare, Århus, Joel Ringström, mv (Hässleholm - utlånad).

Sundsvall, Urban Hagblom, sportchef

1. Framför allt tror jag att det är en tillnyktring rent ekonomiskt och att klubbarna insett att det inte går att leva över sina tillgångar. Dessutom tror jag klubbarna insett att man inte löser alla problem enbart genom att köpa nya spelare.

2. Vi kommer att värva. En central mittfältare kommer vi att skaffa, helst hade vi redan haft honom här.

Klara nyförvärv: Jan Halvor Halvorsen, tr (Sogndal, Norge), Edib Kurtovic, a (Timrå), Linus Johansson, b (Luleå).

Klara förluster: Joel Cedergren, mf (Sogndal), Cain Dotson, a (slutar), Rikard Norling, tr (AIK), Patrick Walker, tr (Örebro), Karl Ståhl, b (Floda).

Assyriska, José Morais, tränare

1) Jag vet inte, men det kanske är svårt att hitta nya spelare.

2) Jag vill ju först se vilka spelare Assyriska har och träna med dem innan jag föreslår någonting. Om det inte finns tillräckligt med kvalité så kan det bli aktuellt med några spelare från Portugal och min gamla klubb Benfica.

Klara nyförvärv: José Morais, tr

Klara förluster: Dennis Östlundh, mf (AIK), Edmond Lutaj, tr

Djurgården, Kjell Jonevret, tränare

1) Klubbarna har blivit mycket bättre på att skriva avtal med spelare. Sedan är det så att de spelarna som i dag inte sitter med avtal inser sitt värde och blir dyrare och dyrare.

2) Vi tittar och för diskussioner med både spelare och agenter. Vi hade ju lite problem med forwars förra säsongen och har fokuserat vår tittande på anfallsspelare.

Klara nyförvärv: Kari Arnason, mf (Vikingur), Samuel Wowoah, a (Stabaek, tillbaks efter lån), Jones Kusi-Asare, a (Landskrona)

Klara förluster: Juraj Dovicovic, mf (Dubnica), Richard Spong, b (Norrköping), Yannick Ngabu Bapupa, mf (Åtvidaberg), Markus Karlsson, b (klubb ej klar)

Hammarby, Anders Linderoth, tränare

1) Ekonomin har ju säkert spelat en roll i detta att man vill vara mer försiktig och inte vill äventyra sin ekonomi och mista elitlicensen. För vår egen del är det ekonomi som sätter stopp för nyförvärv. Vi har ju köpstopp.

2) Vi får utgå i från att vi ska ha den truppen vi har, sedan får vi se vad som händer. De pengarna som kommer genom eventuella försäljningar ska gå till antingen en offensiv mittfältare, en forward eller en yttermittfältare.

Klara nyförvärv: -

Klara förluster: Aluspah Brewah, a (inget nytt kontrakt)

IFK Goteborg, Mats Persson, klubbdirektör

1) Det är nog en följd utav att många föreningar har besvärligt med ekonomin, men sedan att det inte finns några klara alternativ på marknaden. Det finns inte många tillräckligt bra spelare ute på marknaden.

2) Självklart är det bra om man får spelare som inte kostar någonting, men det viktiga är att få spelare som blir förstärkningar. Vi tittar ganska brett på marknaden, men lite extra på mittfältare och eventuellt forward.

Klara nyförvärv: Mattias Bjärsmyr, b (Husqvarna), Tommy Lycén mf (Grimsås), Arne Erlandsen, tr (Lilleström)

Klara förluster: Patric Andersson, a (Häcken), Tomas Rosenkvist mf, (Gais), Rickard Claesson mv, (Sandared), Justice Christopher mf, (Trelleborg), Marino Rahmberg, a (slutar), Magnus Erlingmark, mf (klubb ej klar), Andreas Nilsson, b (Elfsborg), Bosse Johansson, tr (klubb ej klar)

Örgryte, Stefan Allbäck, sportchef

1) Jag tror framför allt att klubbarna är mer försiktiga när det gäller ekonomin, man såg ju hur det gick för Örebro. Det tror jag är en stor anledning, man vågar inte chansa som man gjorde tidigare.

2) Vi har ju haft en besvärlig ekonomisk situation men har tagit in en finsk back som Bosman-spelare. Det kan bli någon mer Bosman-fall, men inga köp.

Klara nyförvärv: Jukka Sauso, b (FC Hämeenlinna), Zoran Lukic, tr

Klara förluster: Marcelo Sá, a (Atletico Mineiro), David Marek, b (Häcken), Erik Gustafsson, mf, Daniel Lohm, mf, Mentor Zhubi, mf (inget nytt kontrakt)

Elfsborg, Stefan Andréasson, sportchef

1) Att det inte varit så många övergångar inom Sverige beror på många aspekter. En är väl ekonomin, i och med Örebro och hela den biten. Man är mer försiktig kanske.

2) Vi har gjort det vi ska innan december. Självklart tittar vi runt lite även nu, men vi är nöjda med vår trupp som den är.

Klara nyförvärv: Daniel Mobaeck, a (Kalmar), Andreas Nilsson, b (IFK Göteborg)

Klara förluster: Andreas Jonsson, mv (Västervik), Patric Snygg, b (Skene), Andreas NIcklasson, mf (Jönköping)

Gefle, Leif Lindstrand, ordförande

1) Det är allmänt återhållsamhet som tyder på att det inte finns obegränsat med pengar. Sedan är det ingen uppsjö av spelare som är tillgängliga på marknaden.

2) Vi behöver bredda truppen och förstärka på alla lagdelar. Det blir ju i huvudsaken på Bosman-marknaden vi får titta, eftersom vi inte har mycket pengar.

Klara nyförvärv: Patrik Karlsson, b (Öster), Per Olsson, tr

Klara förluster: Magnus Häll, a (Sandviken), Mikael Edvardsson, mf, Mikael Svensk, mf, Richard Axberg, a (inget nytt kontrakt)

Emir Osmanbegovic, Mattias Larsson

ARTIKELN HANDLAR OM