Visar ut och vinner pengar

FOTBOLL

Tysk fotboll skakas domare spelade på egna matcher

Tyskland skakas av en domarskandal.

En ligadomaren i fotboll misstänks för att ha satsat pengar på matcher han själv dömt - och sedan påverkat resultatet så att hans tips gått in.

Foto: MUTVISNINGEN Domaren Robert Hoyzer visar ut Emile Mpenza. Nu misstänks domaren ha spelat pengar på matchen.

Den unge domaren Robert Hoyzer har varit huvuddomare i åtta månader, men i sex av de tio matcher han dömt har han fått häftig kritik.

Han har hittat straffar som inte funnits och låtit spelet fortgå, trots att regelvidriga tacklingar gjorts.

Framförallt handlar misstankarna från det tyska fotbollsförbundet (DFB) om en match i den tyska mellan ligalaget Hamburg SV och tredjeligalaget SC Paderborn den 21 augusti förra året.

HSV ledde med 2-0 i paus, men i sedan fick motståndarlaget två mycket omdiskuterade straffar och dessutom visades Hamburgs stjärna Emile Mpenza av banan för att han förolämpat domaren.

Spelbolag inblandat

Enligt bland annat TV-kanalen DSF gjorde domaren detta för att han själv satsat pengar på outsidern Paderborn och skulle få ut en stor ekonomisk vinst av ett spelbolag om hans satsning gick hem.

Enligt Hamburger Morgenpost ska domaren Robert Hoyzer gått i i Paderborns omklädningsrum i pausen och sagt:

- Spela vidare som ni gjort så fixar jag resten.

De båda assisterande domarna bekräftar att han befann sig i omklädningsrummet under pausvilan. Även Hamburgs dåvarande Klaus Toppmöller reagerade på domarens agerande i samband med matchen.

"Blåste mot oss"

- Domaren blåste mot oss. Det som skedde var slag klart under bältet, sade han till tidningen Bild direkt efter matchen.

- I den första halvleken tänkte jag att det är någonting som absolut inte stämmer.

I och med att Hamburg förlorade matchen försvann de ut den tyska cupen, de kom in i en mycket negativ trend och tränaren Klaus Toppmöller fick sparken.

- Det är en enorm skandal, vi måste få tillbaka vår plats i cupen, säger Hamburgs spelare David Jarolim till Bild am Sonntag.

Domaren Robert Hoyzer själv vill inte kommentera fallet, har sagt upp medborgarskapet i sin klubb Hertha Berlin och är tillsvidare avstängd från sitt uppdrag.

Han ansågs vara en av de största domartalangerna inom tysk fotboll. Han har varit huvuddomare i flera matcher i andra bundesliga, har varit andredomare i bundesliga och har dömt flera matcher i den tyska cupen - och enligt det tyska fotbollsförbundet kan det inte uteslutas att domaren har påverkat resultatet i andra matcher som han själv har dömt.

Anna Carlsson