Melkemichel hyllar defensiven – inför EL-kvalet

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: KENTA JÖNSSON / BILDBYRÅN

FOTBOLL

Första Europamatchen för Djurgården på tio år.

Inför hemmamatchen mot Mariupol pekade Özcan Melkemichel på en hållen målnolla som nyckeln till avancemang – och passade samtidigt på att hylla sina defensiva stöttepelare.

– Jag tycker att vi har Sveriges bästa uppsättning av mittbackar, säger han.

Rosenborg. 0–5. 2008.

Senaste gången Djurgården spelade ute i Europa blev de krossade av den norska storklubben från Trondheim.

I kväll gästas stockholmarna av ukrainska FC Mariupol i den andra kvalrundan till Europa League.

– Det blir min första Europamatch och Djurgårdens första på tio år. Vi har jobbat hårt för att nå hit, säger lagets tränare Özcan Melkemichel på onsdagens presskonferens.

Scoutat motståndet väl

I och med att ”Blåränderna” är regerande mästare i Svenska cupen slapp de spela i den första kvalrundan, de kunde i stället koncentrera sig på att scouta sin motståndare grundligt.

– Vi har sett dem spela live i Istanbul, dessutom har vi kollat på senaste matchen mot Zorja Luhansk. Vi har fått en tydlig bild av hur de vill spela – både i offensiven och i defensiven. Vi måste prestera på topp för att gå vidare, säger Melkemichel.

– Vi vet att det är två matcher mot Mariupol. I den första kampen, på hemmaplan, måste vi vinna och samtidigt hålla nollan. Vi har mycket större möjligheter då.

Foto: Lina Larsson
Erik Johansson och Özcan Melkemichel på presskonferensen.

”Finns tillräckligt med konkurrens”

Just den hållna målnollan ser Djurgårdstränaren som nyckeln till avancemanget till nästa kvalrunda.

Trots att det är en tajt matchning i både Europa League och allsvenskan för klubben – och att de därför måste rotera lite i truppen – är han inte orolig att den defensiva stabilitet som genomsyrat Djurgårdens spel den senaste tiden ska brista.

– Jag tycker att vi har Sveriges bästa uppsättning av mittbackar. Erik (Johansson) som kommit in i laget nu är otroligt duktig och har kommit in på ett bra sätt. Eftersom att vi har häng på toppen i allsvenskan – och inte vill tappa det – så måste vi rotera. Men det finns tillräckligt med konkurrens, säger Özcan Melkemichel.

På mittbacksfronten finns Erik Johansson, Jonas Olsson, Marcus Danielsson, Jacob Une Larsson och Niklas Gunnarsson att tillgå.

Måste klicka utanför planen

Den förstnämnde, FC Köpenhamn-värvningen Erik Johansson, tycker inte att det är avskräckande att komma in som ny mittback i Djurgården, trots att det redan finns många andra spelare på positionen.

– Det bevisar bara att vi har lyckats med lagbygget. Det ska vara konkurrens på den här nivån, annars har man misslyckats. Att vi är stabila bakåt innebär att vi kan bygga vår offensiv på det, säger han.

Trots att du har varit i klubben en kort tid ser det redan ut som att du och Jonas Olsson har ett fint samarbete. Hur ser du på det?

– Ja, vi fungerar bra ihop. Vi har spelat tillsammans lite i landslaget och jag känner honom både som fotbollsspelare och som kille utanför planen. Det är definitivt enklare att spela ihop om man klickar utanför planen. Det gäller med alla spelare i truppen, berättar Johansson.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.