Blågults trupp till Nations league

avMalin Wahlberg, Robert Rosén

När Janne Andersson presenterade höstens första landslagstrupp tog tre nya spelare plats.

Ken Sema, Sam Larsson och Robin Quaison är uttagna.

– Vi ser honom som forward i den här truppen, säger Janne Andersson på presskonferensen om Quaison.

Efter kvartsfinalsuttåget i VM presenterade förbundskapten Janne Andersson på onsdagen höstens första landslagstrupp.

I manskapet som ska spela en träningsmatch mot Österrike och därefter ställs mot Turkiet i Nations League är det tre nya ansikten jämfört med sommarens VM-trupp - Ken Sema, Robin Quaison och Sam Larsson.

För Quaison är det en chans att göra sin första landskamp sedan vänskapsmatchen mot Iran 2015.

Claesson uttagen som forward

– Han är uppställd som forward och jag ser honom som forward. Han har varit forward det senaste året i Mainz. Förra året i ett tvåmannaanfall och nu som tillbakadragen anfallare. Vi ser honom som forward i den här truppen, säger Janne Andersson på presskonferensen.

24-åringen ersätter därmed Ola Toivonen, som under tisdagen meddelade att han avslutar sin landslagskarriär.

– Vi tappar en lång, bra forward. Som bekant har man tappat det innan i det här landslaget också, efter förra mästerskapet. Det är så att spelare väljer att lägga av och då får man hitta andra sätt att komplettera. Ola har gjort fantastisk nytta i det här laget under de här åren. Inte minst genom sitt defensiva jobb, vilket kanske inte alla han trodde han hade i sig i början, säger Janne Andersson.

Truppen består av fem anfallare. En annan förändring är nämligen att Viktor Claesson till den här samlingen är uttagen som anfallare.

Bara Toivonen saknas från VM-truppen

– Viktor spelar ju i ett tremannaanfall i Krasnodar, mestadels har han spelat kantforward, men även som central forward. Han har också spelat lite hängande forward i Elfsborg tidigare så det är inte ny roll för honom, han är van vid att spela forward. Nu när Ola lämnar känner jag att det är intressant att prova Viktor i vårt tvåmannaanfall under den här samlingen

Medan Robin Quaison är uttagen som anfallare tar de övriga nytillskotten, Ken Sema och Sam Larsson, plats på yttermittfältet.

– Båda är avgörande spelartyper med avgörande egenskaper. Ken med sin power, teknik och möjlighet att skapa saker. Sam med fart och möjlighet att lösa upp saker. Den typen av egenskaper söker vi i våra kantspelare, att de ska vara kreativa. Jag tycker de har goda egenskaper.

Sema och Larsson tar plats

Från sommarens VM-trupp är det enbart Ola Toivonen som saknas till höstens matcher. Istället har Janne Andersson valt att ta med 25 spelare.

– Vi grundar med dem som är med i VM minus Ola Toivonen och det var ganska självklart för mig. Jag tycker inte att det har hänt så mycket under de här veckorna. Sedan gäller det för de spelarna som var med då att prestera. Sedan vill jag även se lite nytt och de tre jag har valt är spelare som har funnits väldigt nära runt omkring så det ska bli väldigt kul att se och träffa dem, säger förbundskaptenen till Sportbladet.

Sverige möter Österrike i Prag den 6 september medan Turkiet väntar hemma på Nationalarenan den 10 september.