Tillhör inte Blåvitt än – följs av storklubbar

AVSLÖJAR: Ajax på plats flera gånger för Giorgi Kharaishvili

Av: Michael Wagner

Publicerad:
Foto: KENTA JÖNSSON / BILDBYRÅN

GÖTEBORG. Giorgi Kharaishvili, 22, är ännu inte IFK Göteborgs spelare, men lockar redan till sig intresse från storklubbar som Ajax. 

– Jag trivs väldigt bra och vill stanna här ett tag till innan jag kan börja tänka på nästa steg, säger han.

I en lagmässigt svag säsong har vinterns nyförvärv för IFK Göteborg, Giorgi Kharaishvili, fått upp farten efter VM-uppehållet.

Georgiern är tillsammans med flyktade Elias Omarsson Blåvitts bäste offensiva spelare med sina nio poäng via fem mål och fyra assists.

Enligt uppgifter som Sportbladet tagit del av från välinsatta nederländska källor har storklubben Ajax vid flera tillfällen, bland annat med chefsscouten Henk Veldmate (tidigare i Groningen) besökt IFK Göteborgs matcher för att studera 22-åringen.

– Jag har sagt till min agent att jag bara vill veta när det finns något 100-procentigt intresse. Hittills har han inte sagt något. Han vet också att jag trivs väldigt bra nu i IFK Göteborg, säger Kharaishvili till Sportbladet på en allt bättre engelska efter fredagens träning på Kamratgården.

I Göteborg på lån

Rent formellt tillhör inte den offensive mittfältaren IFK Göteborg ännu.

Under 2018 är han i Blåvitt på lån från georgiska Saburtalo med en köpoption, enligt uppgifter kring ett par miljoner kronor, som måste utnyttjas senast 30 november.

Sedan är han IFK Göteborgs spelare kontraktsmässigt i 3,5 år.

Vad vill du?

– Jag vill stanna i IFK Göteborg. Jag trivs väldigt bra här. Allsvenskan och Sverige är bra nivå för mig nu.

Det finns klubbar som tittar på dig.

– Jag skulle aldrig flytta till något annat allsvenskt lag. Men i framtiden skulle jag gärna flytta vidare utomlands om det fortsätter att gå bra för mig. 

Vad tycker du om din första säsong?

– För att vara första säsongen här så har det inte varit så illa…men inte heller tillräckligt bra, säger han med ett leende. Men vi har tio matcher kvar så jag kan höja mig ytterligare. 

– Fysiskt kan jag bli starkare och min förstatouch kan bli bättre. Tempot är ett helt annan än i Georgien.

”Kapacitet för topp-5"

– Mina första två månader här var en mardröm innan jag hann ikapp fysiskt, säger han med ett skratt.

Vad tycker du om IFK Göteborgs säsong?

– Vi kan bättre, det vet vi. Viktigast är att vi vet att vi har kapaciteten. Vi har ett lag som ska kunna vara med bland de fem bästa om vi får lite tid på oss. Den här säsongen har vi tappat väldigt många onödiga poäng.

Flickvännen har varit på besök men åkte hem till Georgien när turistvisumet gick ut efter 90 dagar. Mamma, pappa och en farbror kommer på besök i tio dagar och ser två matcher inom kort.

Men uppenbarligen har IFK Göteborgs supportrar, trots klubbens ojämna säsong, fått Giorgi Kharaishvili, som bor i närheten av Kamratgården, att känna sig som hemma.

– Jag älskar fansen och de älskar mig. Det känns fantastiskt, jag blir väldigt känslosam. Många av dem skickar snälla meddelanden till mig på Instagram. Det känns som man är en del av en familj. 

Blir Göteborgs spelare

Sportchefen Mats Gren säger om Kharaishvili:

– Vi har inte fattat något definitivt beslut, men mycket tyder på att vi utnyttjar vår option. Säger vi ja så är Giorgi vår spelare. 

Ryms kostnaden för värvningen inom IFK Göteborgs ekonomi?

– Kostnaden ligger på nästa år och ryms inom föreningens ekonomi. Vi har även förhandlat klart hans personliga avtal. 

Det ryktas om andra klubbar som är intresserade och följer honom.

– Det har nått oss också, och det kan man förstå. Jag vet att det har varit klubbar här och tittat på honom. Om vi använder vår option kan ingen annan klubb ta honom före oss.

– Det tog ett tag för Kharaishvili att anpassa sig till allsvenskan och han mår bra av att vara kvar här ett tag ytterligare, säger Gren.

Publicerad:

LÄS VIDARE