”Har spelat i den rollen många gånger”

Foto: Maja Suslin/TT NYHETSBYRÅN

avFredrik Jönsson, Malin Wahlberg

FOTBOLL

Viktor Claesson gjorde succé som ytter i VM.

Men inför omstarten i Nations League har Janne Andersson huvudbry – ska han testa Claesson i anfallet?

– Jag har spelat i den rollen många gånger. Utmaningen är att jag inte har spelat där så mycket på slutet, säger Claesson.

Viktor Claesson stod för en stark VM-turneringen i Ryssland. Han startade fem matcher, låg bakom en straffspark och noterades för två assist.

På måndag kväll startar Sverige vägen mot EM 2020. Nations League-match mot Turkiet väntar på Friends arena. En av de stora frågorna inför matchen är vem som ska starta bredvid Marcus Berg efter att Ola Toivonen slutat i landslaget?

– Det finns ett antal spelare, men tittar jag finns det inte många som är så nära. Det finns en hel del en bit bakom, men min förhoppning är att ett antal spelare, inte minst i forwardspositionen, utvecklas och knackar på dörren lite tydligare. I den positionen känner jag att det är få, få som är riktigt nära. Samtidigt vill jag utnyttja de spelarna jag har på bästa sätt och Viktor är en väldigt intressant forwardstyp, sa Andersson i onsdags.

”Ingen självklar lösning”

Förlustmatchen mot Österrike gav inga svar.

– Det finns ingen självklar lösning. Så kan jag säga. Det är inte självklart vem som ska in. Ibland har man det, en ganska självklar ordning. Men det har vi inte nu, sa förbundskaptenen då.

När Janne Andersson höll den officiella presskonferensen dagen före match blev det en del frågor om anfallssituationen.

Viktor Claesson spelade tia under sin tid i Elfsborg och i Krasnodar har 26-åringen varit forward i lagets tremanna-anfall.

– Jag tycker att det är svårt, olika delar av mina färdigheter kommer fram i olika positioner. Men vad det än blir så känner jag mig positiv till det, och bara man får speltid i landslaget så är det en ära, säger Claesson.

Varit ytter och anfallare på träningen

Under den här landslagssamlingen har Claesson agerat både ytter och forward vid träningarna.

– Jag har spelat i den rollen många gånger, både i Krasnodar och Elfsborg tidigare i min karriär. Utmaningen är att jag inte har spelat där så mycket på slutet, jag har spelat mycket kant i klubblaget. Jag tror inte det skulle vara några problem, säger 26-åringen.

Har du pratat mycket med Janne om att spela anfallare?

– Han ringde mig innan uttagningen och sa att han hade planer på att ta med mig som forward. Sen kom Emils skada och då snackade vi igen. Han sa igen att han inte hade bestämt sig ännu, och där står vi nu.

Hyllar Berg

Han ser inga bekymmer med att spela forward tillsammans med Marcus Berg. Claesson hyllar Al Ain-proffset.

– Jag tycker att han är väldigt enkel och tydlig att spela med, han är en riktig striker. I dag på träningen var han tydlig med vad han vill. Han säger smågrejer, han är väldigt tydlig att spela med och har en bra fotbollshjärna, säger Claesson.

Sveriges matcher i Nations League 00:12