Förre AIK-spelaren åtalas för mutbrott

avFredrik Jönsson, Per Bohman

FOTBOLL

En före detta AIK-stjärna åtalas för grovt mutbrott.

Det gäller den 36-årige personen som tillsammans med en kompanjon ska ha erbjudit pengar till AIK:s Kenny Stamatopoulos för att påverka ett matchresultat.

Det var inför den allsvenska matchen mellan AIK och IFK Göteborg 2017.

Den 18 maj 2017 skulle IFK Göteborg har spelat mot AIK i fotbollsallsvenskan. Men matchen ställdes in på grund matchfixningsförsök. AIK:s Kenny Stamatopoulos hade blivit erbjuden pengar inför matchen och berättat det för AIK:s klubbledning.

Grovt mutbrott

I dag lämnade kammaråklagaren Johan Lindmark in åtal mot korruption. Det är en före detta spelare i AIK som åtalas för grovt givande av muta. Enligt åtalet var även en 37-årig man från Skåne med på mötet och åtalas också för grovt givande av muta.

Nekar brott

Tidningen skriver att 37-åringen också är en före detta fotbollsspelare som har spelat på elitnivå i flera klubbar i Skåne – och att de båda åtalade har gemensamma ekonomiska transaktioner. 37-åringen ska enligt åtalet också spela stora summor pengar på fotbollsmatcher.

Nekar till brott

Men båda personerna hävdar att de är oskyldiga till mutbrott.

– Han förnekar brott. Han har inte erbjudit några pengar eller haft någon kännedom om en någon slags muta. Bakgrunden är att min klient har varit kompis ganska länge med honom (Stamatopoulos). De brukar fika och käka lunch. Så det finns en naturlig förklaring till situationen som vi kommer presentera i domstolen, säger den tidigare AIK-spelarens advokat Johan Åkermark till Sportbladet.

Den tidigare AIK-spelaren åtalas även för ringa narkotikabrott.

Såväl AIK och som IFK Göteborg yrkar på skadestånd för kostnaderna för den inställda matchen 16 maj 2018. AIK yrkar på 68 649 kronor och IFK Göteborg yrkar på 314 137 kronor.

ARTIKELN HANDLAR OM