Martas sköna revansch

Stjärnbrassen bakom Umeås cuptriumf

Umeå (TT) Marta tog revansch på Nadine Angerer när Umeå slog Djurgården med 3–0 i damfotbollens supercupfinal på ett vinterkallt Gamliavallen i Umeå på annandag påsk.

– Jag tänkte på det innan matchen, men ute på planen var alla sådana tankar borta, säger Marta.

Umeås brasilianska stjärnforward och planens dominant slog in 1–0 redan i fjärde minuten.

Under VM-finalen i höstas då Tyskland övertrumfade Brasilien gjorde Nadine Angerer en avgörande räddning på en straff av Marta. Nadine Angerer blev historisk då hon höll nollan under hela VM i Kina. Inte ens Marta som brukar kallas världens bäste spelare kunde knäcka Angerer.

– Det här kändes ändå inte riktigt som en revansch. Den verkliga revanschen hoppas jag få i OS, säger Marta.

Imponerad av Sverige

Trots viss självkritik vid Martas tidiga mål var Djurgårdens nyförvärv nöjd med sin insats som helhet. Och hon är imponerad av spelet i Sverige, inte minst tempot.

Utan hennes spel hade Umeås segersiffror kunnat vara betydligt större.

– Umeå var skickligare än oss i första halvlek och duktigare än oss i andra, sade Nadine Angerer.

Nu börjar tävlingssäsongen och de båda världsstjärnorna kommer att mötas i flera matcher framöver på svenska fotbollsplaner.

Umeå imponerade i första halvlek och hotade ideligen bakom Djurgårdens backlinje. Djurgårdarna verkade inte riktig ha insett vad det handlade om.

Insikten om motståndarnas klass infann sig dock i andra halvlek. Djurgården spelade med mindre respekt, kom närmare motståndarna och var aggressivare.

Marta var inte riktigt lika dominant men det fanns andra som var jobbiga att hålla reda på i Umeås anfall, till exempel Madelaine Edlund.

Umeå blir ett topplag

– För mig är det en gåta att hon inte spelar i landslaget, säger Djurgårdens tränare Anders Johansson.

Själv var Madelaine Edlund nöjd med både sitt eget spel och Umeås flygande säsongsstart.

– Vi utvecklas hela tiden, vårt passningsspel tycker jag är bättre i år, säger Madelaine Edlund.

Supercupen är två år gammal, Umeå har vunnit de båda finalerna hittills.

Att Umeå blir ett topplag i årets damallsvenska tvivlar knappast någon på. Tränaren Andrée Jeglertz som förfogar över en mängd duktiga spelare kunde nu glädja sig åt att nyförvärvet, japanskan Mami Yamaguchi, gjorde mål i en succéartad debut.

Liksom Anders Johansson räknar han inte med att Djurgården, som genomfört en generationsväxling, kandiderar till SM-guldet.

– Men de kan säkert ställa till det för topplagen då och då, säger Andrée Jeglertz.

Publisert:

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.