FRAMTIDEN

Av: Zendry Svärdkrona

Publicerad:
Uppdaterad:

Supertalangen som ska sänka Sverige i VM

Foto: MAGNUS WENNMAN
Foto: MAGNUS WENNMAN
mirakelpojken Med 18-årige supertalangen José Montiel på planen kan mirakel ske. Det har gjort att italienska Udinese skrivit kontrakt med honom. Efter VM flyttar José, mamma Anna, till höger, och en av bröderna till Italien. Till höger ”icke-flickvännen” Natalia Roa.

Somliga kallar det rovdrift, andra ser det som en chans som 100 000-tals unga pojkar över hela världen bara drömmer om.

När före detta paraguayanske spelaren och numera agenten Alfredo Damian Mendoza 1999 såg den 11-årige pojken spela fotboll i Itaguá, 30 kilometer sydost om huvudstaden Asunción, gjorde Mendoza som han gjort med många andra unga talanger – han skrev ett kontrakt med familjen.

Kontraktet innebar inget ekonomiskt för vare sig unge José eller familjen Montiel då, men desto mer ett par år senare.

Däremot åtog sig Mendoza att via sina goda kontakter tipsa paraguayanska mesta mästarlaget Olimpia om den unge talangen och, om han fortsatte att utvecklas, eventuellt hjälpa in honom på fotbollsskolan i huvudstaden Asunción ett par år senare.

Det är mitt på eftermiddagen och vinden fläktar lätt i den 32-gradiga värmen. På en av kullarna i stadsdelen Ciudad Nueva, ett av Asuncións bättre medelklasskvarter, är det lugnt och stilla när många tagit siesta.

Ett par lösa hundar strosar omkring mellan de välbevakade husen och höga staketen på gatan som fått namn efter General Aguiar.

I skuggan under ett träd på trottoaren sitter Sportbladets utsända och väntar på José Montiel tillsammans med hans mamma, Anna.

– Vi är mycket stolta i familjen över vad José har åstadkommit. När han flyttar till Italien efter VM åker jag med, säger hon.

Efter en stund kommer José i en silverfärgad Mitsubishi, som körs av äldre brodern Julio Cesar, 30, eftersom den yngre brodern ännu inte tagit något körkort.

Med är också Natalia Roa, 17, som oblygt säger att hon absolut inte är Josés flickvän.

Kvällen innan har Montiels lag Olimpia förlorat, 1–2, mot förortslaget Sportivo Luqueño, men 18-åringen är ändå på gott humör.

I argentinsk tv har Paraguays uruguayanske förbundskapten Maño Ruiz intervjuats.

Kommer José Montiel åka med till VM? frågar tv-reportern.

– Ja, Montiel kommer med i truppen, säger förbundskaptenen som officiellt ska presentera VM-truppen 8 maj.

Är det definitivt att det blir så?

– Det är säkert, säger Maño.

José Montiel ler.

– Jag har inte hört det direkt från tränaren, men jag har förstått från olika håll att jag har mycket goda chanser att få följa med till VM.

– Skulle jag få komma med till Tyskland blir jag väldigt stolt. Att få uppleva ett VM vid så ung ålder är verkligen stort.

Kan du få spela något i VM?

– Ja, det tror jag absolut. Jag tror på mig själv och mina kvalitéer. Jag är snabb, har ett bra skott och bra teknik, säger han utan att låta det minsta skrytsam.

Mot Sportivo Luqueño kvällen innan spelade högerfotade Montiel till vänster på fyrmannamittfältet utan att vara någon utpräglad kantspelare. 18-åringen tar med sitt fina tillslag hand om en stor del av Olimpias fasta situationer.

Den goda tekniken i hög fart gör det svårt att ta bollen från honom.

Unge Montiel lär få svårt att flytta på veteranen Roberto Acuña (Deportivo La Coruña) eller Carlos Paredes (Reggina) på Albirrojas innermittfält, men på ytterplatserna är inte konkurrensen lika knivskarp.

– Jag är bekväm i alla positioner på mittfältet. Men helst spelar jag till höger. Viktigast är att jag inte blir för styrd, att jag kan röra mig ganska fritt över planen, säger han.

Vad vet du om svenska landslaget?

– Ledsen, men nästan ingenting.

Känner du till någon spelare?

– Lugn...lumberg? Just det, Ljungberg. Och Ib...Ibramvic...?

Ibrahimovic.

– Si!. Och Larsson. Jag har sett dem på tv. Men jag vet inget om landslaget, hur de spelar och så.

Så sitter han tyst en stund och funderar.

– Men jag har varit i Sverige. Vänta, säger han.

Han och brodern går in i huset och kommer tillbaka med ett par plastpåsar med små fotoalbum.

– Det här är från när jag blev uttagen i landslaget första gången, Paraguays U15-lag. Vi åkte till Spanien och sedan till Sverige för att spela en turnering. Jag minns inte vad den hette, säger han.

Bilderna är enkla att tyda.

De är från Gothia Cup.

På ungdomsturneringens hemsida sammanfattas spelåret 2003:

”FC Asunción från Paraguay är turneringens fotbollsmässiga höjdpunkt, de visade upp ett fotbollskunnande av absolut världsklass.”

15-årslaget vann turneringen i överlägsen stil, 64–2 i total målskillnad och 10-0 i finalen mot Bosna AK.

Till turneringens bäste spelare utsågs – José Montiel.

– Jag kommer ihåg att vi spelade finalen på en stor stadion (Ullevi) och att det var fullsatt både då och på invigningen, säger José.

– Men jag minns faktiskt inte så mycket mer, säger han och plötsligt låter det som en nödlögn.

På ett av fotona kramas han om av en ung blond flicka.

Icke-flickvännen Natalia skrattar när hon ser bilden.

José Montiel sätter sig i passagerarsätet på Mitsubishin och brorsan kör iväg med honom till Olimpias eftermiddagsträning.

Mamma Anna tittar långt efter bilen när de åker iväg.

Utan att få någon fråga börjar hon berätta:

– José har verkligen sett till att vår familj fått det bra. Vi kommer från en fattig släkt och vi har haft det illa ställt i flera generationer.

Vad jobbar ni med?

– Jag har varit städerska och min man, Josés pappa Geraldo, målar hus. När José var 13-14 år blev Geraldo svårt sjuk. Vi hade motsvarande 10 amerikanska dollar i veckan att leva för.

– Vi bakade empanada (en slags sydamerikansk pirog) som José sålde på gatorna i Itaguá. För att få pengar till bussen som skulle ta honom till träningarna samlade han metallhöljen som skyddar telefon- och elledningar som han sedan sålde, säger mamma Anna och fortsätter:

– Jag tror det var under den tiden som han verkligen bestämde sig för att försöka bli professionell fotbollsspelare. Jag minns att han sa till mig ”Mamma, en dag ska jag se till att vi får mycket pengar”.

Som 14-åring värvades José Montiel till storlaget Olimpia och sattes i fotbollsskola i huvudstaden Asunción.

Mamma Anna flyttade med och blev husmor till sammanlagt åtta unga talanger som bor i grannhusen hemma hos agenten Alfredo Damian Mendoza i stadsdelen Ciudad Nueva.

16 år ung debuterade Montiel i paraguayanska högstaligan och i höstas, fyllda 17 år, spelade José Montiel med A-landslaget i VM-kvalet mot Venezuela och Colombia.

I en artikel på Fifas VM-sajt utmålas han som en av sydamerikansk fotbolls stora framtidsnamn.

I juli förra året skrev han på ett femårskontrakt med Udinese. Efter VM flyttar han till Italien tillsammans med den ene av bröderna och med mamma Anna.

Paraguay inleder med att spela mot England 10 juni i VM för att därefter möta Sverige i Berlin 15 juni.

En stor del av det mycket fotbollsintresserade paraguayanska folket vill då att 18-åringen ska vara med på planen.

Känner du av de enorma förväntningarna på dig?

– Nej, inte alls. Det är bara inspirerande att jämföras med stora spelare. Det är bara att gå ut och spela.

Den inställningen har redan tagit José Montiel oerhört långt.

EXKLUSIVT

JOSÈ MONTIEL

Supertalangerna i VM

ASUNCIÓN. Internationella genombrottet kom i Gothia Cup för tre år sedan. 15 juni kan sydamerikansk fotbolls nya stjärnskott, José Montiel, 18, fälla Sverige i VM. – Jag tror jag får spela. Paraguay har ett nytt landslag som kommer gå långt, säger han. Med Montiel på planen kan mirakel ske. Det är den fantastiska historien om supertalangens resa från fattigdom till VM och proffslivet i Italien bevis på. Sportbladets Michael Wagner och fotograf Magnus Wennman har på plats i Paraguay hälsat på José Montiel och hans familj i Asunción.

Publicerad:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.