Fegt? Nja, vi får väl byta in Kim i andra halvlek

FOTBOLL

DORTMUND

Ingen Kim Källström...

Däremot både Rami Shaaban och Niclas Alexandersson i kvällens VM-premiär.

Egentligen tre väntade besked från våra förbundskaptener som gärna kör med både livrem och hängslen.

Min egen startelva skulle sett annorlunda ut, men det blir väl att göra som i premiärerna i både 2002 och 2004: byta in lite folk och greja det i andra halvlek.

Jag hade först tänkt använda ordet FEG om herrar Lagerbäcks och Anderssons sätt att mönstra sina trupper i dag, men efter ett samtal hem till en mej närstående och just nu mycket saknad kvinna förstår jag, att ordet FEG inte är det rätta.

Faktiskt låter hon litegrann som min barndoms favoritförfattare Mark Twain, han med äventyrarna Huckleberry Finn och Tom Sawyer, som nån gång lär ha sagt: "Det finns åtskilliga saker som skyddar mot frestelser, men den säkraste är feghet."

Märkligt av Lagerbäck

Nu ska det väl inte spela någon större roll exakt hur laget formeras i kväll - Trinidad och Tobago ska man bara köra över, kanske till och med så stort som Tommy Söderberg är inne på; 6-0, alltså... - men sedan kommer nya matcher och svenska ledare ändrar så sällan på vinnande lag.

Frestelsen, för att återknyta till Mark Twain, hade ju varit att använda Anders Svensson och Kim Källström samtidigt, med Anders på kanten istället för den "Chippen" Wilhelmsson som verkar ha stannat i utvecklingen.

För nog är det väl ändå märkligt, att Lasse Lagerbäck inte ser det som Olympique Lyon-basen Gérard Houllier, Tommy Svenssons gamle vän, upptäckt nere i Frankrike: Kim Källströms enorma framsteg detta år.

Istället för att ge dirigentpinnen till en succéspelare som gjort sitt lag (Rennes) till sensationellt topplag i franska ligan och därför nu värvas till femfaldiga mästarlaget Lyon, så lämnar man i stället den rollen till en spelare som i sin allsvenska klubb Elfsborg petats från samma roll och utplacerats på kanten.

Nu är det som det är med detta, och skulle målen inte trilla in så får vi göra som i öppningsmatcherna 2002 och 2004: byta folket.

Mot England i Japan-VM skedde det genom att Anders Svensson kom in efter 56 minuter, slog en klackspark och satte fart på svenska spelet: 0-1 blev 1-1.

Mot Bulgarien i Portugal-EM skedde det genom att en uppsnurrad och som det visade sig revbensskadad Teddy Lucic plockades av plan efter 41 minuter, Christian Wilhelmsson kom in och med två vackra mål på 71 sekunder kunde Henrik Larsson avgöra: 1-0 blev till slut 5-0.

För övrigt gav fredagens VM-start lite att tänka på, även för vår grupp:

3 Costa Rica gjorde mot Tyskland på 90 minuter lika många mål (2) som man i kvalet behövde 2x90 minuter (0-0 plus 2-0) på sig för mot vår grupps Trinidad och Tobago;

3 Polens 2-0-betvingare Ecuador nådde i kvalet lika många poäng (28) som vår grupps Paraguay.

Elvatusen svenskar har köpt biljett till dagens match på gamla Westfalenstadion, som numera heter Signal Iduna Park och där det en vanlig Bundesligamatch lär säljas 57000 muggar öl.

Jag lovar stan är färgad i blått och gult denna fredagkväll. Men även Soca Warriors har sina supportrar.

Klassisk idrottsmark

I hotellhissen får jag sällskap med en hel familj som kommit till Europa för att heja fram de sina: Christopher Deane, en numera Fort Lauderdale-baserad veterinär, tillsammans med fru Majella och de båda döttrarna Toni, 10, och Alexi, 8.

När Mr "We treat every pet like our own" får höra, att jag är från Sverige, säger han:

- Jag hoppas du och dina landsmän kan komma över en förlust.

Det kan vi nog inte...

Men vi ska heller inte behöva det på denna klassiska svenska idrottsmark:

1) här har nämligen Sverige redan gjort en VM-bragd, 1974, med 0-0 mot Cruyffs och Neeskens Holland;

2) det var i Westfalenhalle alldeles intill som den kinesiska muren revs den 4 april 1989, då Sverige med Mikael Appelgren, Jörgen Persson och Jan-Ove Waldner i laget slog Kina med 5-0 i lagfinalen i pingis-VM.

Det kan inte ens 6-0 mot Trinidad och Tobago slå.

Läs också:

Lasse Sandlin