– Svenska landslaget som en annan planet

FOTBOLL

Jobba med ett topplag en ny upplevele för Andersson

1 av 2 | Foto: världsvan Roland Andersson har varit tränare på olika platser i världen men aldrig haft möjlighet att träna ett så bra lag han tränar just nu – svenska fotbollslandslaget. samtidigt vill han att fler unga spelare ska få chansen och inte bara i de betydelselösa matcherna. Foto: bildbyrån

LÖDDEKÖPINGE

På lördag kan Sverige säkra en plats i VM-slutspelet i Tyskland med seger på bortaplan över Kroatien.

Sportbladet kände biträdande förbundskaptenen Roland Andersson på pulsen inför den stora matchen.

Hur mycket vinner vi med?

– Förväntningarna har blivit så stora. Det är positivt att man har ett sånt förtroende för ett landslag, men det kan bli en belastning om man tror att det hela tiden ska gå enkelt. Det viktiga är att det inte går ner så att spelarna känner en frustration bara för att det står 0–0 i halvtid.

Du har sagt att spelarna behöver förberedas mentalt på liv och psykningar i Kroatien.

– Jag tror inte att vi behöver göra något extra. I Bulgarien var det en ganska otäck stämning. Spelarna är skitbra på att hantera sånt. De har enorm erfarenhet trots att många är unga.

”Sverige beroende av Zlatan”

Vad ligger bakom landslagets utveckling?

– En noggrannhet i allt man ska göra. Hur man ska resa, hur man ska träna och hur man ska spela. Sen har det kommit fram individuella spelare som kan avgöra även täta matcher. 0–1 eller 1–0, vad är skillnaden? Den är himmelsvid, men i själva matchen är det kanske ingen mer än en fantastisk individuell prestation.

Hur beroende är landslaget av Zlatan?

– Det har visat sig att vi är ganska beroende av honom. Samtidigt vann vi två VM-kvalmatcher, mot Ungern och Island, utan honom och gjorde sju mål.

Du har sagt att det gäller att hålla Zlatan lycklig.

– Vår tanke är att när det är match ska spelarna vara så lyckliga, må så bra och vara så harmoniska och spelvilliga som möjligt. Det är det jag tycker att detta jobbet går ut på.

Henke – inget problem

Hur länge dröjer det innan det blir ett problem att Henke inte spelar regelbundet?

– Jag kan inte se att det blir något problem med den inställning och kapacitet som han har.

Landslaget har på få år förändrats till att bli ett mer bollhållande och spelförande lag.

– Skoj och intressant att du säger så, för så upplever jag det också. Vi har spelartyperna som vill ha mycket boll. Vi har ett lag som binder ihop spelet i stället för att passera mittfältet med en passning. Vi hinner med upp och ge understöd i anfallsspelet ...ingredienser som spelarna tar med sig i sin skicklighet.

Allt bara bra

– Jag var jättechockad när jag kom in förra sommaren. Det var som att komma till en annan planet. Nu jobbar jag med ett lag som är ett av de tio bästa i världen. Det var helt nytt för mig att allt inte behöver hänga på att laget är strukturerat och välorganiserat. Här finns fotbollsspelare som kan göra någonting. Som kräver att få göra någonting. Då får man inte vara fundamentalist och säga: nej, så här ska vi göra enligt svensk modell. Vi ska ligga där bak, vi ska försvara, vi ska kontra och hoppas på ett mål.

Jag ser en fara i att man inte släpper fram unga spelare tidigt i svensk klubblagsfotboll.

– Du har rätt. På sikt är det förödande för svensk landslagsfotboll. Förr eller senare får vi betala ett pris. Hur många 17-åringar spelar i allsvenskan i dag? Hur många 18-åringar?

Unga spelare måste fram

Vad bromsar?

– Snabba krav som gör att man som tränare kan tro att det är bättre att släppa in någon man tror kan göra jobbet mer direkt. Men inte gör tredjeplansfigurer det på ett bättre sätt än våra bästa ungdomsspelare.

– Sen kan det också vara att vi inte sätter våra unga spelare i en tillräckligt kravfylld prestationsinriktad miljö. Vi blir bättre tekniskt men pendeln måste stanna rätt så att vi inte går för långt och bara jobbar med individer, spelintelligens, kunnande och teknik. Då glömmer vi bort att de måste ha starka karaktärsegenskaper också.

Roland Andersson om...

Foto: Roland Andersson har precis blivit utvisad – efter verbala påhopp på domaren.

Detta är Roland Andersson