8 lag – så ska de stoppa Dif

FOTBOLL

Ny tränare, nya spelare, ny taktik – Det Nya MFF har börjat ta form

Foto: Drömmen om Europa Sportchefen Hasse Borg och de övriga i MFF har börjat skissa på nästa år. Målet är, som för många allsvenska klubbar, ett gruppspel i Europa. Nye tränaren –Sören Åkeby – var första steget i kampen mot Djurgårdens dominans.

Hånade på Djurgårdens guldfest i måndags.

Nu drar bygget av det nya Malmö FF igång.

– En hel del saker kommer att förändras till nästa år, säger Malmös sportchef Hasse Borg.

Sedan en dryg månad tillbaka skissar de svenska mästarna 2004 på ”Det nya Malmö FF”.

Rekryteringen av Sören Åkeby – vars arbete till stor del lagt grund för de tre SM-guld Djurgården tagit på 2000-talet – var pusselbiten som satte igång arbetet på allvar.

Nu ska Åkeby inleda kampen mot Djurgårdens dominans.

– Det är egentligen bara en god spelidé och hård träning som gäller. I Malmö finns ambitionen och förutsättningarna att lyckas, säger Åkeby.

På måndag börjar Malmös nysatsning även officiellt.

– Då kommer vi att sätta oss ner, göra en rejäl utvärdering och se över vad som gått fel i år. Sedan kommer vi tillsammans med Sören att lägga riktlinjerna för hur vi ska utveckla klubben, säger Hasse Borg.

Tre huvudpunkter

Enligt vad Sportbladet erfar kommer tre huvudpunkter att vara centrala i det sportsliga arbetet.

Träning.

Spelidé.

Rekrytering.

– Jag kan inte kommentera det här arbetet innan säsongen är över, säger Borg.

Klart är dock att den dagliga träningen i Malmö FF kommer att bli mycket mer individanpassad.

– Det stämmer att vi på ett annat sätt kommer att lägga tyngdpunkten på vad som kan göras med varje spelare, säger Borg.

Vad det gäller spelidén är Malmö fast beslutna att arbeta fram ett spelsystem som ska ligga som grundbult i bygget av ett nytt guldlag.

Om det blir 4–3–3, som Åkeby haft framgång med i Djurgården, är ännu oklart.

– Vi måste anpassa spelidén efter spelarmaterialet, men sedan är det viktigt att hålla fast vid det valda spelsättet. Den tryggheten är viktigt att kunna falla tillbaka på, säger Sören Åkeby.

Under Tom Prahls tid i Malmö har laget spelat allt från 3–5–2 till 4–3–3 och gång på gång har spelsystemet, även under säsong, ändrats efter spelarmaterialet.

Fem spelsystem i år

Bara den här säsongen har Malmö använt sig av fem spelsystem.

Det har förklarats med skador, försäljningar, motståndare och avstängningar – men spelartruppen har helt enkelt inte varit bred nog att hantera ett enda spelsystem.

Därför kommer rekryteringen av nya spelare att få en central roll i Malmös nysatsning.

– Vi måste inventera truppen, välja spelidé och sedan bygga utifrån det, säger Åkeby.

I klartext innebär det att Malmö kommer att söka efter en spelartyp som laget behöver, snarare än en bra spelare det inte riktigt finns plats för.

Vid årsskiftet tillträder Sören Åkeby som tränare.

Då kommer ritningarna över det nya Malmö FF att vara kompletta och lagbygget klart att sjösättas.

MFF:s förändringar för att ta upp maktkampen med Djurgården:

Träningen förändras Mer individanpassad träning, både vad det gäller själva fotbollsspelet och den rena fysträningen. Varje spelares enskilda behov kommer att analyseras och tillgodoses.

Rekryteringen anpassas Nyförvärven kommer i högre grad att värvas till en viss roll. När spelsystem och spelidé är på plats kommer den rekryteringen att intensifieras. Frågan är också vilka spelare från dagens trupp som lämnar och behöver ersättas.

Spelidén blir tydligare Ett system att falla tillbaka på rent spelmässigt och som ger trygghet att arbeta utifrån. Systemet ska genomsyra föreningen med syftet att utveckla talanger till a-lagsspelare. Det ska skapa den stabilitet och kontinuitet som saknats i år.

Sportbladet granskar: Klubbarna som ska utmana Djurgården

Mattias Larsson

ARTIKELN HANDLAR OM