Rustade för fotbollskrig

FOTBOLL

Lagerbäck föll i det första partiet – så ska han ta revansch

ZAGREB

Zlatko Kranjcar vann första partiet.

Här är Lasse Lagerbäcks första drag i revanschmötet – en start­elva som ska springa och kriga Sverige till VM.

Ursäkta schackterminologin, men det är svårt att undvika parallellen när man talar om taktiska genier som kroatiske förbundskaptenen Zlatko Kranjcar och Sveriges Lars Lagerbäck.

Förra mötet på Ullevi vann Kranjcar efter att hans högerlöpare Darijo Srna gjort schack matt på frispark i slutet av matchen.

Lars Lagerbäck sa efter matchen att han för första gången blivit helt överraskad av en motståndares taktik.

– Jag har aldrig sett ett kroatisk lag spela så disciplinerat försvarsspel över hela planen. De gjorde det oerhört bra och skickligt. Vi fick inget gratis. Jag trodde att vi skulle få lägen att ställa om snabbt men de eliminerades, säger Lars Lagerbäck.

Satsar på löpvilja

Sportbladet kan nu avslöja Lagerbäcks första drag i det som ska bli revanschmatchen som kvalificerar Sverige för VM 2006. Enligt uppgifter är varken Kim Källström, Christian ”Chippen” Wilhelmsson eller Marcus Allbäck med i startelvan. Zlatan Ibrahimovic (halvskadad) och Markus Rosenberg (petad) finns inte ens på bänken när förbundskapten Lagerbäck satsar på rutin, löpvilja och kämpartakter i form av Niclas Alexandersson, Anders Svensson och Mattias Jonson, samt Daniel Andersson och Mikael Nilsson på bänken.

Anledningen till den mer defensiva taktiken lär vara en kombination av att spara offensiva spelartyper till Islandsmatchen (räcker med en svensk seger för att nå VM) samt att stå emot den våldsamma offensiv som väntas från kroatiskt håll.

– Det låter som att det kommer bli en vild offensiv i början och då gäller det att stå emot, säger Niclas Alexandersson.

Är det något ni har tagit­ med i era beräkningar, något ni pratat om?

– Man vet ju aldrig hundraprocentigt säkert vad som väntar men det var lite samma mot Bulgarien. Liv på läktaren och full fart från början. Det är ofta så mot bättre nationer på bortaplan, då får man räkna med att de försöker sätta full fart framåt från början. Det är väldigt viktigt att man står emot, sedan brukar det lägga sig efter en stund.

”Oavgjort är bra”

Zlatko Kranjcar verkar precis som inför Ullevi-matchen veta hur han ska spela. Redan i går förmiddag var han nämligen övertygad om att Sverige skulle välja en defensiv uppställning.

– Med de problem Sverige haft med sina förberedelser så tror jag att de kommer spela mer defensivt. Oavgjort är ett bra resultat för Sverige. Lagerbäck måste tänka på Islandsmatchen också, säger Kranjcar.

Sin egen startelva presenterade Zlatko Kranjcar i torsdags. Om det nu är startelvan och inte avancerad maskhållning.

Lars Lagerbäck är dock inte orolig:

– Jag tror inte att de kan överraska oss en gång till. Vi har såpass bra koll.

Klockan 22.00 i kväll är partiet över. Känns som upplagt för remi?

Robert Laul, Michael Wagner