Så laddar Blågult inför rysaren

FOTBOLL

Timme för timme – här är programmet

Foto: AVGÖRANDETS ÖGONBLICK 20.55 leder den svenska lagkaptenen Olof Mellberg ut sina trupper mot England.

KÖLN

Klockan 21 i kväll smäller det.

Sverige mot England – en match med VM-avancemang i potten.

Sportbladet har kartlaget hur landslaget laddar inför ödesmötet.

Väckning, frukost, promenad, lunch, sömn, väckning, avresa. Landslaget har laddat som inför alla andra matcher när bussen sakta rullar in på RheinEnergie-stadion i kväll.

Klockan 12 äter spelarna lunch, klockan 14 väntar matchgenomgång med Lagerbäck/Andersson, klockan 16.00 börjar landslagsledningen bevaka utgången i mötet Tyskland-Ecuador – och runt klockan 19.00 rulla bussen mot matcharenan.

Under de sista 90 minuterna innan avspark följer spelarna ett väl inarbetat schema:

90 minuter: Spelarbussen anländer till arenan. När Jan-Erik Hammarbäck, landslagspolisen, har kontrollerat säkerheten får spelare och ledare stiga av. De går direkt in till omklädningsrummet där matchtröjorna hänger i nummerordning. Många lägger bara ifrån sig sin personliga utrustning innan de går ut på planen för att känna på underlaget. Sedan återvänder de för att förbereda sig inför matchen. Landslagsläkarna, Anders Valentin och Magnus Forssblad, får vid ankomsten en blankett av Fifas medicinskt ansvarige. Före avspark måste de ha fyllt i uppgifter om spelare som fått medicin under de senaste 72 timmarna.

75 minuter: Mats Engqvist, landslagssekreteraren, lämnar laguppställningen till Fifas general-koordinator. Samma sak gäller hans kollega i England. De får en kopia av motståndarlagets startelva och springer tillbaka till omklädningsrummet för att informera respektive förbundskapten om eventuella överraskningar.

60 minuter: En Fifa-delegat kliver in i omklädningsrummet för att genomföra en id-kontroll. Det sker genom att spelare och ledare får visa upp sina ackrediteringsbrickor. Laguppställningarna blir samtidigt offentliga handlingar och kopieras i tusental. Volontärer delar ut dem till väntande tv- och tidningsfolk, som sprider uppgifterna vidare över världen.

55 minuter: Fjärdedomaren besöker omklädningsrummet för att kontrollera dobbar och poängtera att det inte är tillåtet att spela med smycken.

50 minuter: Målvakterna får börja värma upp på matcharenan.

45 minuter: Utespelarna springer ut på planen för att värma upp. De har 25 minuter på sig.

20 minuter: Spelarna har lämnat planen och fyller på depåerna i omklädningsrummet. Det dröjer längre och längre tid mellan kommentarerna. Alla tänker på sitt och är totalt fokuserade.

10 minuter: Spelare och ledare samlas i en ring i omklädningsrummet för att stärka samhörigheten inför matchen.

9 minuter: Spelarna står i spelartunneln tillsammans med domare, flaggbärare och knattarna som ska leda dem ut på planen. Spelarna får snabbt veta

programmet fram till avspark. Fjärdedomaren gör en sista besiktning av dobbarna, om någon skulle ha bytt skor.

5 minuter: Det är dags att gå ut på planen. 75 000 åskådare höjer rösterna när Olof Mellberg leder sitt manskap ut ur tunneln. De får anledning att sjunga igen när nationalsångerna spelas. Direkt efteråt hälsar spelarna på varandra, som en del i Fifas fair play-arbete. Precis innan slantsinglingen tas lagfoton. Om Sepp Blatter, Fifa-presidenten, är på plats och ska hälsa på spelarna går lagen in på arenan två minuter tidigare.

0 minuter: Avspark.