Schweiz vinnare i grupp G

FOTBOLL

2-0 mot Sydkorea gav gruppseger

Det var vinst som gällde för att Sydkorea skulle kunna gå vidare till åttondelsfinal.

Men trots frisk satsning var Schweiz seger och avancemang till åttondelsfinal aldrig i fara.

– Vi förtjänade segern, säger den schweiziske förbundskaptenen Kobi Kuhn till Reuters.

Foto: Alexander Frei firar sitt 2-0-mål.

Philippe Senderos var Schweiz hjälte efter att på en frispark ha nickat in målet som tar laget vidare till åttondelsfinalen.

Och han såg också ut som en actionhjälte eftersom han skallade ihop med Jin-Ceul Choi vid målnicken och båda spelarna slog upp blödande sår i ansiktet.

Förutsättningarna inför matchen mellan Schweiz och Sydkorea var att oavgjort räckte för att båda lagen skulle gå vidare – om inte Frankrike skulle vinna med mer än ett mål mot Togo. Då var Sydkorea tvunget att vinna mot Schweiz.

Sydkorea satsade offensivt

Och efter att de målsnåla "Le Bleus" lyckats göra två kassar på Togo var det full fart framåt som gällde för Sydkorea när man gick ut på planen efter halvtidsvilan. Men det renderade inte i några riktiga farligheter, då avslutningarna inte höll samma nivå som kämpaglöden.

Schweiz var då närmare ett till mål. Den klaraste chansen var Alexander Freis stolpträff i höjd med krysset med ett stenhårt skott. Skottläget uppkom efter en perfekt genomskärare mellan två Sydkoreanska försvarare.

Omdiskuterat mål

2-0 målet kom efter en av sydkoreanerna omdiskuterad situation i den 77:e minuten. Den assisterande domaren höjde flaggan för offside. Men då bollen slogs fram till Frei av en koreansk försvarare friade huvuddomaren. Frei kunde därför helt ouppvaktad tråckla sig runt målvakten Lee Woon-Jae och slå in bollen i det öppna målet.

– Jag tror att bollen styrdes fram till mig. En 50-50-situation där turen var på vår sida, säger Alexander Frei till Reuters.

Sydkorea satsade hårt framåt genom hela matchen. Man hade ett par farliga situationer, bland annat på hörnor, men lyckades inte riktigt skaka sina motståndare.

Schweiz mattades av något när härföraren och målnickaren Senderos fem minuter in i andra halvlek skadade armen och tvingades gå av planen. Men segern såg aldrig ut att vara i fara.

Lars Nylander