Om herr Eriksson sänker sir Alex på söndag får England fullständig fnatt

FOTBOLL

Peter Wennman: Vid hemmaseger skulle alltså gapet bli sju poäng

Det gnuggas ögon i det fotbollsgalna Manchester?...?ja, i hela England:

Det mäktiga United har tagit två poäng på två ligaomgångar.

Lillbrorsan City har tagit sex.

På söndag möts de båda och Sven-Göran Eriksson kan teoretiskt leda med sju poäng mot Sir Alex efter tre spelade matcher.

Vad är det som händer här?

Vi måste givetvis stilla oss lite.

När andra halvlek började på City of Manchester Stadium i går kväll och hemmalaget redan gjort matchens enda mål (Michael Johnson) blåste det in två ljusblå ballonger på Citys planhalva.

De överlevde inte länge.

Den ena försvann ut över sidlinjen och den andra trampades sönder med en smäll av Svennis spanske back Javier Garrido.

Jag vet inte hur tufft gummit är i Svennis ljusblå ballong, inte heller hur mycket luft det finns i den, men att nån kommer sticka hål på den förr eller senare får vi räkna med. Frågan är bara – när?

Håller den också över söndagens hysteriskt heta hemmaderby mot United? Klarar detta unga, ej ännu samspela City, att stå emot Sir Alex Fergusons erfarna mästare?

Lita på att hela Manchester kommer att snacka om supermatchen fram till söndag.

Intrigen är ju så bra den kan bli.

Kan vålla United problem

Som om det inte räckte med att Sven-Göran Erikssons entré i Premier League varit sensationell så här långt, och som om det inte vore kittlande nog med ett möte mellan honom och Sir Alex...det som gör derbyt extra intressant är att United måste möta City på fiendens mark utan sina två offensivt största stjärnor.

Wayne Rooney är skadad, Cristiano Ronaldo drog på sig rött kort i bortamötet med Portsmouth (1–1).

United har andra världsartister – som den i går så vasst debuterande Carlos Tevez – men det får en ändå att undra: City kanske har en bra chans här? Inte skiljer det väl oceaner mellan lagen som läget ser ut nu?

Hade jag fått tippa derbyt för ett par veckor sen hade jag sagt att United vinner med tre, fyra mål. Men efter att ha sett Elano göra ännu en grym match på Citys mittfält, Dietmar Hamann jobba hjärta och lungor ur sig, pojkansiktet Michael Johnson spela klokt som en veteran, försvaret hålla tätt för andra matchen i rad och inhoppare som Geovanni och den ruggige Bojinov (vilken lirare!) imponera stort på bara några minuter?...?ja, då är jag inte säker längre.

Det är möjligt att detta inspirerade City växer ytterligare inför uppgiften och kan vålla Scholes, Carrick, Giggs, Tevez och kompani stora problem på söndag.

Vid hemmaseger skulle alltså gapet mellan Svennis och Sir Alex bli sju poäng efter bara tre matcher.

Det är egentligen inte mycket att bråka om i en lång och stentuff serie, men det skulle ändå vända upp och ner på alla begrepp här i England och massmedia skulle få fullständig fnatt.

Allvar eller spricker bubblan?

Det skämtas redan nu om kampanjer i stil med ”återinsätt Sven som förbundskapten”, det skojas i mungipan om att ”han är ett geni, ha ha” och såna som jag själv pratar om ljusblå ballonger som kommer att spricka...men det är många fladdrande blickar och osäkra ögon och ingen fattar riktigt vad som är på väg att ske med det tidigare så hopplöst oorganiserade Manchester City.

Tänk om detta är på allvar? Tänk om detta är en utmaning på riktigt, att ingen fattar hur bra City kan bli den här säsongen? Hur ska man då tackla Sven-Göran Eriksson och få ihop det med det engelska landslagets relativa misslyckande?...?man kanske måste inse att de engelska spelarna inte riktigt duger?

Nå, jag går ju händelserna i förväg nu, ibland är det roligt att göra det.

Mötet med Derby i går var inte nån stor fotbollsmatch och City hade problem med gästernas 4–1–4–1-system, gamle Elfsborg-bekantingen Billy Davies fick sitt lag att skära av alla uppspelsvägar och det var inte förrän Elano började göra narr av Andy Todd som City kom loss.

Men City gjorde för första gången sen den 1 januari ett ligamål på hemmaplan.

City har dessutom för första gången på 16 år vunnit de två öppningsmatcherna i serien. Jag undrar om det är en tillfällighet.

Det undrar nog sir Alex också.

ARTIKELN HANDLAR OM