Hotet: Tomt på läktarna

FOTBOLL

Ny skandal – och Bajen riskerar spel utan publik

Efter den senaste läktarskandalen på Söderstadion: Nu sätter domarna och Svenska Fotbollförbundet hård press på Hammarby.

Straffet: klubben kan tvingas spela utan publik eller på neutral plan.

Fem minuter in på den andra halvleken mellan Hammarby och Gais slängde en Hammarbysupporter in ett kraftigt knallskott som briserade bredvid den assisterande domaren Peter Stefansson – som kröp ihop och tog sig åt vänster öra.

– Jag tappade hörseln. Jag hörde ingenting, det bara ringde i örat. När jag tittade ner såg jag en avlång, rund träsak. Det såg ut som en raket, säger Stefansson.

Undersöktes

Hammarbys sjukvårdare eskorterade Peter Stefansson från planen och snabbundersökte honom i Söderstadions innandömen. Fem minuter senare sprang han ut på planen igen. Hade han inte gjort det hade matchen blåsts av.

– Jag kände att jag kunde fortsätta. Det känns bättre nu även om jag har lock för ena örat. Har det inte släppt i morgon (i dag) ska jag nog låta läkarundersöka mig.

Hur kommer du att känna nästa gång du återvänder till Söderstadion?

– Det är en för osäker arbetsmiljö på Söderstadion, någonting måste göras, säger Stefansson och får medhåll av huvuddomaren Håkan Jonasson.

– Jag ska skriva en rapport om händelsen. Det andra, som bengalern och knallskott, tar matchdelegaten hand om.

De båda domarna efterlyser nu en säkrare miljö på Söderstadion.

– Matchdelegaten räknade till 40 knallskott och 40 bengaler, det är beklämmande att man kan få in det på arenan. Känns inte så jättebra, säger Jonasson.

Tre pekas ut

Vittnesuppgifter till Hammarby pekar ut tre personer. Nu återstår det att ta reda på vem som slängde in raketen. Avstängning och eventuellt polisanmälan kan komma att bli aktuellt. Förbundsordföranden Lars-Åke Lagrell:

– Vi kan inte ha en situation där match efter match avbryts. Gör inte Hammarby något tvingar de tävlingsstyrelsen att agera.

– Och om det fortsätter är det klart att förbundet inte bara kan nöja sig med böter.

”Försvårande”

Enligt Khennet Tallinger, ordförande i förbundets disciplinnämnd, kan Hammarby tvingas spela utan publik eller på neutral plan.

Att det är tredje gången det inträffar är en uppenbart försvårande omständighet, säger Khennet Tallinger till Svenska Dagbladet.

Hammarbys vd Henrik Appelqvist:

– Det här ska bara bort. Det finns inga alternativ, det här ska rökas ut från våra läktare.

ARTIKELN HANDLAR OM