Väntas gå för 28 milj

FOTBOLL

– men hälften går till nytt bolag

GÖTEBORG

Marcus Berg, 21, kan bli klar för Groningen för 3 miljoner euro (28 miljoner kronor).

Nära hälften av övergångssumman hamnar i ett riskkapitalbolag – som ännu inte existerar.

I flera år har IFK Göteborg försökt att få ihop ett riskbolag som ska kunna hjälpa till med finansieringen vid spelarköp.

Nu är Blåvitt mycket nära att värva hem Tobias Hysén från Sunderland för en total kostnad om 15 miljoner kronor där tio miljoner går till den engelska klubben och fem miljoner kronor är en sign on-bonus till spelaren.

Köpet ska finansieras av ett bolag, IFK Göteborg Fotboll AB, där privatpersoner och företag ska investera pengar.

Bolaget tar 45 procent

Ett lockbete i prospektet (erbjudandet) till de tilltänkta investerarna är att IFK Göteborg Fotboll AB kommer ta del av kring 45 procent av nettointäkten vid en eventuell försäljning av sex av A-lagets mest attraktiva spelare.

En av dem är Marcus Berg.

– Eftersom vi gått ut med det prospektet och många anmält intresse att investera i bolaget får vi också stå för att Marcus Berg är en av spelarna som ingår där, säger Tore B Carlsson, advokat och styrelseledamot i IFK Göteborg.

Trots att bolaget formellt inte är helt färdigt kommer alltså föreningen IFK Göteborg inte ensamt lägga beslag på pengarna vid en eventuell försäljning av Marcus Berg.

Kan inte backa

– Det handlar om trovärdighet, säger IFK-ordföranden Stig Lundström. Vi kan inte helt plötsligt bara rycka ur Marcus Berg ur vårt erbjudande och smita från vårt ansvar. Det vore ett väldigt kortsiktigt tänkande.

– Om det blir en affär med Marcus Berg visar det ju att idén fungerar och är en bra affär för båda parter. Det kan locka ännu fler och mer pengar när vi gör ett nytt erbjudande, säger Lundström.

IFK Göteborg fotboll AB

Michael Wagner

ARTIKELN HANDLAR OM