Sebastian Larsson redo för debut: ”Inte i behov av någon startsträcka”

AIK-värvningen om allsvenska debuten, minisemestern och framtida landslagsspel

avDaniel Sörensen

FOTBOLL

Han har spelat 282 matcher i Premier League – men ingen i allsvenskan.

Sebastian Larsson är AIK:s stora profilvärvning inför återstoden av 2018, och då förväntningarna på honom är högt ställda tar han omställningen till svensk fotboll på största möjliga allvar.

– Jag känner mig ödmjuk inför uppgiften. Jag är nybörjare i allsvenskan, säger han.

Han flyttade från Eskilstuna City till Arsenal i juli 2001.

Nu – 17 år senare – är Sebastian Larsson tillbaka i den svenska klubblagsfotbollen och ska som 33-åring göra debut i allsvenskan.

På den öppna träningen på Karlberg gjorde den svenske landslagsmittfältaren i dag sitt första framträdande för klubben. Ett par hundra supportrar välkomnade honom med stående ovationer under lagets uppvärmning.

– Man blir glad när folk kommer och kollar och visar uppskattning. Allting är så klart nytt. Men samtidigt har jag bytt klubb förr – det är ett annat land nu – men i övrigt är allting ganska likt. Man får ha öronen och ögonen öppna och försöka suga åt sig så mycket information som går så kommer man in i det allt eftersom, säger han efter den första dagen på AIK:s träningsanläggning.

Snackade med ”Granen”

Redan för en månad sedan, innan VM-resan till Ryssland, klargjorde Sebastian Larsson att han skulle flytta till AIK. Det hade dessförinnan ryktats om både IFK Göteborg och Djurgården, men valet föll till sist på årets allsvenska serieledare.

Trots att det under de senaste säsongerna har blivit vanligt med stora svenska hemvändare till allsvenskan så berättar han att de gamla landslagskompisarna Kim Källström och Jonas Olsson inte har påverkat eller övertalat honom att flytta hem till Sverige.

– Det är klart man pratar med folk. Jag är väldigt nära vän med Andreas Granqvist som har flyttat hem också, det är klart att vi surrar om olika saker när man är i väg med landslaget. Men samtidigt är det ett beslut som måste komma inifrån och för mig personligen och för min familj kändes det här som rätt steg att ta och det var därför vi började undersöka möjligheten att komma till AIK, säger han.

”Kroppen känns helt okej”

Flytten från England till Sverige innebär att han slängs direkt in i hetluften och den andra halvan av årets allsvenska. Lägg därtill att han just är hemkommen från ett minst sagt lyckat världsmästerskap med det svenska landslaget. Tillsammans med sina landsmän landade han i Sverige förra söndagen.

Trots att ”semestern” bara blev en dryg vecka lång är det en taggad och förväntansfull Sebastian Larsson som möter den samlade pressen efter träningen.

– Efter en liten, kort ledighet efter VM är det kul att vara i gång igen. Jag behövde bara andas lite. Man går direkt från en lång, intensiv säsong in till ett mästerskap så man behöver mentalt landa lite. Samla tankarna och pusta några dagar så är man fräsch att köra igen, berättar han.

– Kroppen känns helt okej måste jag säga, man är inte i behov av någon längre startsträcka. Jag har bara varit ledig en vecka. Så fysiskt så är det inga problem. Det gäller väl bara att lägga upp det så att man håller minst ett halvår till, det är det som blir utmaningen när man har kört ett år. Det är det som blir det nya, att man inte har ett break på ett år.

När kan vi se dig i AIK-tröjan tror du?

– Det får ni fråga Rikard (Norling, tränare) om. På torsdag (Europa League-kval mot irländska Shamrock Rovers) får jag inte vara med utan det blir tidigast på söndag, säger Larsson.

Då får AIK besök av Brommapojkarna hemma på Friends arena.

Siktar mot guldet

Efter 282 Premier League-matcher och 104 landskamper väntar nu 33-åriga Sebastian Larsson på sin premiärmatch i den svenska högstaligan.

– Jag känner mig ödmjuk inför uppgiften. Jag är nybörjare i allsvenskan, påpekar han och ler.

1 av 5 | Foto: FELIPE MORALES

Han kommer in i ett AIK som efter 14 omgångar ligger först i tabellen och ännu inte har förlorat en match. Solna-klubben är på jakt efter sitt första SM-guld sedan 2009.

– Med de prestationer och antal poäng som grabbarna har dragit in så är det inte annat än väldigt bra gjort. Vi alla vet att det finns möjligheter framöver. Men det är en jämn liga med många lag som är med och nosar, säger han.

”Är jättesugen på att fortsätta”

Känslan är att Sebastian Larsson inte är i AIK för att varva ned. Hans avtal med klubben sträcker sig över säsongen 2020, vilket innebär att han med stor sannolikhet kommer att spela fotboll minst två år till.

Om han gör det såväl i landslaget som i klubblaget återstår att se. Innan något beslut fattas måste först Sveriges uttåg mot England i VM smältas.

– Som helhet är det klart att vi är nöjda med vad vi presterade. Vi tar oss ändå till de sista åtta lagen i världen och det var säkert inte många som trodde det. Vi gör det välförtjänt. Men vi orkade inte riktigt hela vägen, säger han.

Hur tänker du kring en eventuell framtid i landslaget?

– Jag har inte tänkt speciellt mycket på det. Jag pratade lite kort med Janne innan vi skiljdes åt, men vi kommer att höras lite längre fram. Det är ingen idé att ta några förhastade beslut, säger han och fortsätter:

– Rent spontant är jag jättesugen på att fortsätta. Vi kommer från ett lyckat mästerskap och jag tycker att det är fantastiskt roligt att spela för det svenska landslaget.

Är det då mest aktuellt med en tvåårsperiod (över nästa EM)?

– Någonstans får man väl ha en tanke om att det är en tvåårscykel, men samtidigt kan du aldrig bestämma det. Du kan inte veta hur du är fysiskt, mentalt eller formmässigt då. Det är inte så att Janne kommer att garantera någon spelare en plats i två år, avslutar han.

Alla skytteligavinnare i Allsvenskan sedan 2008 00:53
ARTIKELN HANDLAR OM