Fagerlund: Han tystade alla oss tvivlare

FOTBOLL

Klockan visade 52, resultattavlan 0–2 och förtroendetermometern för Roberto Martinez noll.

Lite mer än 40 minuter och ett dubbelbyte senare var Belgien i VM-kvartsfinal.

Det gick nästan att se förbundskaptenen föra pekfingret mot munnen och tysta alla de som någonsin tvivlat.

Toppkvalité på samtliga positioner, några av världens bästa playmakers och Premier League-titlar i plural.

Än en gång satt vi här och undrade om det ens betyder någonting i fotbollsmatcher längre, för så verkar inte alltid vara fallet i VM-slutspelet i Ryssland.

Klockan hade tickat upp till minut 52 och på resultattavlan stod 2–0, men inte till trean på Fifas icke-relevanta men likväl omtalade ranking över alla världens nationer. I stället var det landet på plats 61, Japan, som hade två mål upp mot självaste Belgien.

Hur kunde det här ens hända? Hur var det möjligt?

Ingen visste, säkerligen inte heller Roberto Martinez.

Sista chansen för ”den gyllene generationen”?

Han har inte haft det lätt alla gånger, Belgiens förbundskapten. Det har pratats länge och väl om ”den gyllene generationen” i den konstitutionella monarkin i Västeuropa, men än så länge har ingen lyckats kräma ur potentialen i botten av talangförpackningen.

Eden Hazard, Kevin de Bruyne, Dries Mertens... De är inte stenåldersgamla men heller inte purunga och kanske är det här världsmästerskapet sista chansen att faktiskt plocka en titel.

De flög visserligen genom kvalet som innehöll en hel del mediokra motstånd, men när de väl stod där i november gnisslade det ändå i bygget. Efter en träningslandskamp mot Mexiko uttryckte De Bruyne en frustration som sällan undslipper den blondrufsiga, normalt tystlåtne Kalles Kaviar-kopian.

– Så länge vi inte har ett fungerande taktiskt system kommer vi ha svårt mot länder som Mexiko. Det är synd att vi inte har hittat någon lösning än, sa han.

– Nu vet vi att något måste förändras. Jag anser att tränaren måste hitta en lösning så att vi kan undvika sådana situationer i VM.

Två hugg från Japan – ett jackpottdrag från Martinez

Han har gott om tvivlare, Roberto Martinez. Även undertecknad har muttrat överlägset och tänkte till och med tanken att det kunde vara Europas svar på Jorge Sampaoli. En tränare som ibland prickar tokrätt men som inte alls vet vad han ska göra om planen inte går i lås omedelbart.

Så stod han här längs sidlinjen i åttondelsfinalen av VM, i underläge 0–2 mot Japan. Ingenting gick som det skulle, Romelu Lukaku var ständigt några decimeter felriktad, Hazards skott blockerades av minst tio framåtfläkande japaner, och De Bruyne tappade boll på ett rent av obegripligt sätt jämfört med hans fenomenala insatser i Premier League den senaste säsongen.

När Jan Vertonghen tappade koncentrationen högg Japan först genom Genki Haraguchi och fyra minuter senare utökade turneringens överraskning, Takashi Inui.

Belgien drog tio passningar i backlinjen, förvirrade och sårade. Martinez lät klockan ticka på ytterligare några minuter innan han lade fram draget som möjligen kunde avgöra hela hans fortsatta yrkeskarriär som tränare.

Ut med Dries Mertens och den direkt dåliga Yannick Carrasco, in med boxspecialisten Marouane Fellaini och hårt jobbande Nacer Chadli.

Det gav inte bara utdelning, utan fullständig jackpot.

Japan har inget att skämmas över

Upphämtningen inleddes med att Vertonghen bad om ursäkt för sitt tidigare misstag med att nicka in reduceringen. Kort senare drog Hazard en magisk cross mot Fellaini som gjorde det han är skapt för, stångade in ett mål i straffområdet.

Plötsligt stod det 2–2 på tavlan och fotbollen verkade återigen lite mer begriplig.

Japan gjorde en heroisk, rent av sanslös insats med tanke på förväntningarna inför VM. Att förbundskaptenen Akira Nishino bänkade ett av få europeiskt kända namn, Keisuke Honda, framstod som okunnigt i de flestas ögon på förhand men han körde liksom Janne Andersson sin egen grej rakt igenom den här turneringen. Ett organiserat, starkt kollektiv där Shinji Kagawa fick starta, Honda agera inhoppare och ingen var viktigare än den andra.

De överlevde bra mycket längre med den filosofin än vad de flesta hade siat.

Chadli avgjorde – och Belgien flög

Åter till Martinez, för visst blev det lite av ett Hollywood-slut. En svävande omställning, Thomas Meunier med passningen och givetvis Chadli med avslutet. Bollen rullade in bakom Eiji Kawashima och Belgien inte bara lyfte, de flög igen.

Några sekunder senare var matchen över, och det som såg ut att bli ännu en jätteskräll i det här mästerskapet utvecklades till ett enormt styrkebesked från ”De Rode Duivels” i stället.

Upphämtningen gav inte bara välbehövlig tro på de belgiska spelarna och deras förmågor.

Det gick nästan att se Roberto Martinez föra pekfingret mot munnen och tysta alla de som någonsin tvivlat.

Nu ska han försöka göra det igen, denna gång mot gigantiska Brasilien.

Det är första gången på bra länge som Belgien möter en nation som är högre upp på Fifa-rankingen än de själva.


VM-historiens fem bästa målskyttar 00:29

avFrida Fagerlund