Fagerlund: Svensk landslagsfotboll lever igen

avFrida Fagerlund

Publicerad:
Uppdaterad:

PARCHAL. När avbytarbåset blåste bort för andra gången togs det vettiga men ack så snöpliga beslutet att ställa in finalen mot Holland.

På uppsidan? Sverige är på god väg att vägga in sig i fotbollens mest respektingivande krets igen.

Det trista? Att vi inte får se Peter Gerhardssons landslag i ett mästerskap förrän 2019.

Träningscuper är ju vad det är. I Algarve vajade palmerna lätt i den, med svenskögon sett, ljumna vinden på runt 14 grader under eftermiddagen. Landslaget hade sprungit, skjutit och försvarat sig hela vägen fram till finalen på Estadio Municipal Bela Vista och hade nu möjlighet att få med sig hela segern hem i den redan hoppingivande resväskan.

Sedan visade de portugisiska vädergudarna att de minsann inte är mycket bättre än sina svenska motsvarigheter. Ungefär samtidigt som avbytarbåset blåste bort för andra gången togs beslutet att ställa in matchen, vilket nog var vettigt i slutändan.

Men ack så trist, det hade nämligen kunnat bli riktigt roligt.

Foto: Jonas Ekstrˆmer/TT / TT NYHETSBYR≈N

Svensk landslagsfotboll lever igen

Det är anmärkningsvärt - och ett styrkebesked - att Sverige har imponerat mest mot de på papperet svåraste motståndarna. Redan i höstas stod Peter Gerhardssons trupp för en stark insats mot Frankrike och premiäröppnade i Portugal med att sätta Fifa-femman Kanada på plats.

När Gerhardsson tog över i somras var det tydligt att han omgående ville sätta sin och assisterande tränaren Magnus Wikmans prägel på landslaget. Under Algarve Cup mixtrade förbundskaptenen med olika startelvor och visade att det nästan kvittar vem som slängs in på planen, i slutändan blir det ju bra ändå.

– Där är en trygghet kring hur Peter och Magnus vill spela, alla vet sina roller, sa Caroline Seger.

Det märks. När Stina Blackstenius, som stod för två mål inledningsvis, skadades efter matchen mot Sydkorea tog Fridolina Rolfö över målskyttet nästkommande möte. Det är bara två exempel på en hel drös spännande, offensiva alternativ som förbundskaptenen nu har att välja bland. Lägg därtill en blott 18 år gammal Loreta Kullashi och det går att konstatera att svensk landslagsfotboll lever, andas och frodas på riktigt igen.

Härnäst väntar VM-kval och även om Peter Gerhardsson är noga med att ta ett steg i taget är det svårt att inte drömma sig bort ett slag.

Bygget är långt ifrån färdigt.

Men det kan bli en alldeles underbar sommar i Frankrike 2019.

Publicerad: