Fagerlund: Är bojkotten på väg att få motsatt effekt?

Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYR N
FOTBOLL

ESKILSTUNA. 4137 åskådare jublade i kapp på Tunavallen under måndagskvällen.

Samtidigt räknade de 20 blåvita på läktaren ner dagarna till november.

Är allsvenska fansens godhjärtade bojkott på väg att få motsatt effekt?

Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYR N

En man från en medelstor stad i Sverige skrev en frustrerad insändare till lokaltidningen för några år sedan. 

På höstkanten, när äpplen frodas i var och varannan trädgård, dumpade en del invånare oönskad frukt i skogsbrynet intill en landsväg. Anledningen var godhjärtad men fick motsatt effekt. Viltet som drogs till platsen blev en trafikfara då de lockades att korsa vägen. Risken för personskador ökade, samtidigt som rådjursstammen riskerade att bli ihjälkörd.

Vad har detta med fotboll att göra, tänker ni. Inte mycket, men det är en träffande liknelse med den aktion som Blåvitts fans bestämde sig för att genomföra under bortamötet med AFC Eskilstuna. Liksom Malmös supportrar bojkottade man matchen på grund av klubbens bristande föreningsdemokrati.

Det här var AFC:s kväll

Det är ganska svårt att tänka sig att det pågår fuffens bakom de gulfärgade väggarna på Tunavallen. Stämningen är gemytlig, det är korv med bröd och åskådare i alla åldrar. Vi mot dem-känslan blir påtaglig, den när en hel arena blir enögd och hytter med nävarna åt alla domslut som inte går med det egna laget.

För det här var AFC Eskilstunas match, från början till slut. Visst stack Blåvitt upp i en del vassa omställningar och visst stod Elias Omarsson för den grövsta miss vi har sett i år när han bara precis skulle lägga in bollen i ett vidöppet mål.

Men med stödet från de 4157 (minus 20 Blåvitt-supportrar) på plats orkade AFC enträget fösa sig upp på offensiv planhalva, trots att en dimma av frustration borde ha förblindat spelarna efter återkommande slarv sista tredjedelen.

När inhopparen Chini Omeje resolut drämde in 1–0 i slutskedet var det fullt rättvist och hela Tunavallen tycktes plötsligt se kontrasterna av ett nytt allsvenskt kontrakt på den stjärnklara himlen.

Kvar på planen stod ett gäng blåvita spelare och försökte räkna ut hur många dagar det är kvar till november.

På väg att få motsatt effekt?

Efteråt skrattade Omar Eddahri åt bojkotten och Tobias Hysén ville helst inte prata om den alls.

Men det är svårt att bortse från att AFC har lyckats slå båda klubbar vars supportrar försöker stå upp för något som fotbollsfans över hela kontinenten sneglar avundsjukt på.

Kan det vara så att en godhjärtad insats är på väg att få motsatt effekt?

För AFC-spelarna är inte klara.

Nu har de plötsligt allt att vinna.

ARTIKELN HANDLAR OM