Svenska segervapnet ger anfallarna huvudbry

Publicerad 2023-12-01

LUZERN. Mittbackarna är Sveriges målskyttar och fasta situationer det blågula segervapnet.

Nu hoppas landslaget att även anfallsspelet lossnar.

– Jag vet inte om det sitter i huvudet eller om det är bara små marginaler, säger Sofia Jakobsson.

Sverige måste vinna mot både Schweiz och Spanien samt få hjälp av Italien för att OS-drömmen ska leva.

Inför ödesmatchen mot Schweiz i Luzern på fredagskvällen är Sveriges främsta målskytt i Nations League, Magdalena Eriksson, dessutom avstängd.

– Det är klart att det är tungt, säger Evertonbacken Nathalie Björn.

Sverige är erkänt starka på fasta situationer. I VM gjordes åtta mål på fasta situationer och åttondelsfinalen mot USA avgjordes på straffar.

Problem i sista tredjedelen

I Nations League har tre av fem mål gjorts på fasta situationer, av mittbackar. Senast var det Linda Sembrant som räddade poäng mot Italien.

– Det visar vi jämt och det ska vi fortsätta med och där ska vi vara starka. Jag tror att motståndarna generellt sett har stor respekt för oss, säger Juventusproffset.

Anfallsspelet och effektiviteten i den sista tredjedelen har däremot varit ett problem för Sverige.

– Det är viktigt att vi vinner matcherna, men det är klart att vi vill göra spelmål också. Det är en detalj vi har kollat på, säger Kosovare Asllani och fortsätter:

– Jag personligen tycker, när vi kollar klipp, att vi kan komma till tidigare inspel när ytan finns, när vi har snabba spelare och bra huvudspelare i boxen. Ytan finns där så nu handlar det bara om att vi ska få ut det på planen. Det är en detalj vi har kollat på, någonting som vi definitivt kan göra bättre.

Hoppas det lossnar mot Schweiz

När Sverige mötte Schweiz hemma på Gamla Ullevi var det Magdalena Eriksson som nickade in matchens enda mål och Sofia Jakobsson som startade till vänster i anfallet medger att det finns risk att det blir lite hjärnspöken om Sverige inte lyckas få det att lossna när det kommer till spelmål.

– Som anfallsspelare så vill man ju göra mål och nu har vi haft det lite tuffare på den fronten här i landslaget, så jag vet inte om det sitter i huvudet eller om det är bara små marginaler som jag sa innan. Vi har kommit till läge men kanske inte riktigt satt dem, säger Jakobsson.

Vad skulle det betyda att få göra spelmål mot Schweiz?

– Såklart mycket. Vi har gjort mycket mål på fasta situationer och det har vi alltid varit bra på, men det är klart att vi vill också göra spelmål och inte bara vinna på fasta situationer. Sen tre poäng är tre poäng och det är väl det som i slutändan betyder någonting.

Hon får medhåll av anfallaren Stina Blackstenius.

– Vi är såklart medvetna om att vi behöver få fler spelmål. Det finns såklart mycket vi kan göra för att göra mål även i det öppna spelet. Det hoppas jag kan komma den här samlingen, säger Arsenalspelaren.

Finns det någon risk att det låser sig och sätter sig lite i huvudet att det inte blir så många spelmål?

– Det har det inte gjort tycker jag.

Matchen mot Schweiz spelas fredag 1/12 med avspark 20.00 och sänds i SVT24 och på SVT play.