Åtalad skyller på tvillingbrodern

1 av 2 | Foto: Krister Hansson
Huliganerna stormade planen efter Helsingborgs kvalförlust mot Halmstad.
FOTBOLL

I dag inleddes rättegången efter planstormningen på Olympia i Helsingborg förra året.

Samtliga tolv åtalade nekar till brott.

En av männen påstår sig inte ens ha varit på platsen – och skyller på sin tvillingbror.

Det var när det stod klart att Helsingborgs IF degraderats till superettan efter kvalförlust mot Halmstads BK i november förra året som supportrar stormade planen.

Bland annat rusade ett flertal personer fram till spelaren Jordan Larsson och slet av honom tröjan.

Tolv står åtalade

Polisen hade 24 misstänkta inledningsvis, varav tolv nu står åtalade. Samtliga är män i åldrarna 18–34 år.

Åtalspunkterna är bland annat brott mot ordningslagen för dem som sprungit in på planen och tänt bengaler. Två personer åtalas också för försök till misshandel mot en kvinnlig publikvärd samt mot Jordan Larsson.

Under torsdagen inleddes rättegången och samtliga åtalade ska höras. Majoriteten säger, enligt Helsingborgs Dagblad, att de visserligen befann sig på arenan men att de inte har gjort sig skyldiga till brotten man står åtalade för.

Skyller på bröderna

En av männen, en 25–åring, påstår att han inte ens befann sig i Helsingborg under den kritiska tidpunkten. I stället ska han ha varit i Malmö för att titta på en bil.

25–åringen nämner också att han har en tvåäggstvilling samt en annan bror som ska vara väldigt lika honom. Dessutom nekar han till uppgifterna om att han ska ha deltagit i en så kallad rusning mot Örebros supportrar under förra året.

Rättegången fortsätter från 13.30 under eftermiddagen och kommer därefter återupptas under fredagen. Då är även målsägarna, den kvinnliga publikvärden samt Jordan Larsson, kallade.

ARTIKELN HANDLAR OM