Hegerberg: ”Ska vara äckliga att spela mot”

Höga krav har tagit EM-stjärnan Ada Hegerberg till toppen

Foto: Claude Paris / AP TT NYHETSBYR N
Ada Hegerberg och Ronaldo utsedda till Europas bästa spelare 2016
FOTBOLL

Ada Hegerberg gick in i EM med dubbla CL-titlar, ligatitlar, mängder av utmärkelser och som Europas bästa.

Nu ska hon rädda Norges mästerskap.

– Jag har ställt höga krav på mig själv sedan jag var liten, säger norskan.

79 ligamål, 18 Champions League-mål på sina tre säsonger i Lyon. Ada Hegerberg har förutom Champions League-titlar, ligatitlar, norska ”Guldbollar” och titeln som Europas bästa även ett EM-silver från 2013 på meritlistan.

När hon sköt Norge vidare från kvartsfinal den gången var hon bara 17 år och Lotta Schelin fortfarande bara en idol.

I dag har 22-åriga Hegerberg redan hunnit vara lagkamrat med idolen i Lyon, och vinkat hejdå – både till Schelin och svenskans tidigare så imponerade målsnitt i det franska topplaget.

Men även 2017 är Hegerberg i princip yngst i det norska laget.

– Ja, jag får fortfarande vara i mitten under kvadraten, det blir jag fortfarande irriterad på, haha, säger hon till Sportbadet.

”Mina föräldrar har tänkt annorlunda”

Bakom den tidiga framgången ligger ett driv och fokus på detaljer som få har, men också hårda krav och engagerade föräldrar.

Mamma Gerd och pappa Stein Erik spelade själv fotboll på hög nivå och satte tidigt ribban högt för Ada Hegerberg och hennes två år äldre syster och landslagskollega Andrine som till vardags spelar i Birmingham.

Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Hegerberg med CL-pokalen

– Mina föräldrar har tänkt annorlunda och det har gjort mig till den personen jag är. De har alltid sökt nya miljöer för att vi ska ta nästa steg. Vi flyttade till Oslo för att hitta en ny klubb till oss och vi har tränat ihop i familjen så länge jag minns. De har alltid sagt ’Gå för det! Prova!’. Om det inte går bra kan du alltid komma tillbaka men då har du i alla fall provat. Och allt ska göras med 100 procents kvalitet. Det är den typen av mentalitet som gjort mig till den personen jag är, säger anfallaren.

I Norge talar man om en ”Hegerberg”-effekt med en boom av flickor som vill spela fotboll och på norska Idrottsgalan knockade hon alla vintersportstjärnor när hon vann pris som årets kvinnliga idrottare.

I år fick hon ta emot BBC:s pris som årets spelare i världen, och motivationen är ingen bristvara efter de stora framgångarna.

– Att vinna ger i sig själv otroligt mycket motivation. Jag strävar efter att bli den mest kompletta spelare jag kan bli. Det här med landslaget ger mig väldigt mycket motivation, säger Hegerberg.

”Ännu fulare”

Norge åkte tidigare i veckan på en tung förlust i premiären mot hemmanationen Nederländerna – en prestation som Hegerberg sågade totalt. Torsdagens match mot Belgien blir en måstematch och Norge kan inte spela sämre än senast, menar stjärnan.

Redan innan EM efterfrågade hon mer tuffhet i laget.

– Att vi är ett ungt lag kan vara en positiv grej. Folk är väldigt öppna. Men jag tror att vi kan bli lite mer tuffa, och spela ännu lite fulare tycker jag. Vi ska vara äckliga att spela mot på grund av vårt spel, säger hon.

Matchen mellan Norge och Belgien startar 18.00.


ARTIKELN HANDLAR OM