Frågan Källström inte kan svara på

”Hamrén är en duktig tränare men … Zlatan är på världselitnivå”

Foto: TT
Källström berättar i ny intervju om tiden i Blågult.
FOTBOLL

Kim Källström skapade stor uppmärksamhet när han i sitt sommarprat vittnade om Zlatan Ibrahimovics makt i landslaget.

I en intervju med Café utvecklar 34-åringen nu sina tankar men får också en fråga han inte kan svara på.

”Bestämde Zlatan mer än förbundskapten Erik Hamrén?”

Kim Källström vittnade i sitt sommarprat förra året om en sociologisk struktur på slutet i landslaget där det var uteslutet att gå emot lagkaptenen Zlatan Ibrahimovic. I en intervju med Café kommer ämnet nu återigen på tal.

”Annan nivå än svenska förbundet”

– Jag minns inte exakt hur jag formulerade mig. Men om jag sa att han bestämde allt så var det lite av ett talesätt, det var inte så att han bokstavligen bestämde allt. Men det är klart: han är en sådan enorm stjärna. Vi hade många duktiga spelare men jämfört med det svenska förbundet var han på en helt annan nivå. Han bar alla på sina axlar. Han kan gå till Manchester United som 34–35-åring och bli centralfigur direkt. All respekt till Wayne Rooney, han är deras bästa målskytt någonsin, men han förvandlades till en parentes när Zlatan kom. Så är det alltid, för Zlatan är bäst, säger Källström.

Café: Bestämde han mer än Erik Hamrén?

– Kan inte svara på det. Hamrén är en duktig tränare men … Zlatan är på världselitnivå. Det blir speciellt, normalt sett kommer inte den typen av spelare från Sverige. Vi var tvungna att ha en helt annan säkerhet än vad de har nu. Hade vi haft öppna dörrar hade det blivit kaos.

”Har verkligen sett det där”

Källström kommenterar också Zlatans kanske allra främsta egenskap på planen. Hur han, enligt sin egen beskrivning, kan ”frysa bilden som i ett tv-spel” och i lugn och ro överväga sitt nästa drag även i de mest stressade situationer på planen.

– Jag har inte varit i närheten av hans nivå. Han kan liksom hålla i benet på något sätt när han ska välja vad han ska göra. Jag har verkligen sett det där, när han fryser bilden på träning och match. Otroligt häftigt.

ARTIKELN HANDLAR OM