Island slog Tyskland i VM-kvalet

Foto: Matthias Hangst / Bongarts
Gudbjörg Gunnarsdottir.
FOTBOLL

Hur går du från noll mål på 30 år – till tre mål på en match?

Efter Islands skräll mot Tyskland undrar fotbollsvärlden hur skrällen var möjlig.

– Jaha. Men det får resten av världen lista ut själva, säger målvakten Gudbjörg Gunnarsdottir.

Islands fotbollsdamer har aldrig gått till VM. Inför fredagens bortamatch i Wiesbaden hade de aldrig besegrat Tyskland – och inte gjort mål på dem sedan 1987.

Ändå märkte målvakten Gudbjörg Gunnarsdottir, till vardags i Djurgården, en sällsynt optimism under uppvärmningen.

– Vi hade bra förberedelser och analys av deras lag, så vi kände till en del svagheter. Fast det är en sak att hitta dem, en annan sak att utnyttja dem, säger hon.

Två mål av Brynjarsdottir

En kvart in i matchen bröts den tre decennier långa måltorkan när Dagny Brynjarsdottir skickade in 0–1. I början av andra halvlek gjorde Brynjarsdottir och Elin Jensen varsitt mål och ordnade så att den segerlösa sviten sprack.

För trots att Tyskland reducerade till 2–3 i minut 88 höll de isländska spelarna undan. Efter slutsignalen klappade de om varandra, men jublet var märkbart kontrollerat med tanke på det remarkabla resultatet.

– Vi försökte ta ner oss på jorden. Vi har Tjeckien på tisdag, de har blivit bättre än förut, så vinner vi inte var Tysklandsmatchen för ingenting, säger Gunnarsdottir.

Hur kunde ni göra tre mål?

– Vi hade kunna göra fler mål.

Vad var det för svagheter ni kände till?

– Det kommer jag inte att säga. De får ringa vår tränare om de vill veta.

Foto: Matthias Hangst/GETTY IMAGES

”En match till – sedan ska vi fira”

Islands herrar är klara för VM 2018. För damerna har kvalspelet nyligen börjat, bara två omgångar är spelade, men med två segrar i ryggen är de närmare sitt första världsmästerskap än de någonsin varit förut.

– Jag vet inte om jag fortfarande har förstått. Det är 330 000 invånare på Island och så slår vi Tyskland. Det är absolut en av de största och bästa matcherna vi gjort. Nu har vi en match till i år. Sedan kan vi fira, säger Gudbjörg Gunnarsdottir.

ARTIKELN HANDLAR OM