Kolla, vi går ju vidare!

Larsson om siffrorna: Hoppas det håller

FOTBOLL

Hur mycket är den svenska 1–0-segern från fredagens fest på Friends Arena egentligen värd när allt nu ska avgöras på italiensk mark?

Väldigt mycket, om vi ska tro historien.

– Jag hoppas den statistiken håller, säger Sebastian Larsson.

När domaren blåste av fredagens första match i playoffspelet till fotbolls-VM mellan Sverige och Italien var det ändå ett relativt reserverat firande från de svenska hjältarna. De visste självklart att 1-0-segern inte kommer vara någonting värd om de inte lyckas förvalta det goda utgångsläget i måndagens returmatch i Milano.

Men visst är utgångsläget bra.

”Måste göra det igen”

Företaget Gracenote har för Sportbladets räkning sammanställt utgången i de 1061 dubbelmöten i fotbollens europeiska klubblagsturneringar sedan 1950-talet som slutat 1-0 till hemmalaget i det första mötet. Den statistiken visar att det segrande laget från den första matchen även avancerat vidare efter returmötet vid 60 procent av tillfällena.

– Jag hoppas den statistiken håller, många har nog Italien som favoriter fortfarande. Vi är otroligt nöjda med att leda med 1-0 men nu ska vi till deras hemmaplan. Det var en härligt bedrift i går, nu måste vi göra det igen. Det är det som är trixet med dubbla matcher, säger svenske mittfältaren Sebastian Larsson.

Om de svenska spelarna behöver ingjutas med ännu mer mod kan de även studera statistiken från tidigare VM-kvalspel. Sedan playoff-spel infördes i det europeiska kvalspelet 1998 har inget lag misslyckats att förvalta en 1-0-seger från hemmaplan i det första mötet.

”Måste vara fördel oss”

2002 var det Belgien som slog Tjeckien med 1-0 hemma och följde upp med en ny 1-0-seger borta, 2010 var det Portugal som upprepade samma resultatrad när de slog ut Bosnien och Hercegovina och 2014 hade Cristiano Ronaldo stor uppvisning mot Sverige när portugiserna följde upp sin 1-0-seger från mötet i Lissabon med att bortaslå Sverige på Friends Arena med 3-2 efter att Ronaldo gjort alla tre målen.

Men statistiken till trots är kanske svenske försvararen Ludwig Augustinssons sätt att se på saken mest relevant.

– Det är fördel oss. Det måste det vara. Det är ju vi som leder nu.

Se Sveriges matcher på Kanal 5 – och hela VM-kvalet på Eurosport Player

Sverige-Italien: Fakta 00:45