Allsvenskan i fotboll

”Givet fynd! Han måste in i laget”

Expertens sista tips inför starten

avAndreas Käck

Timmar kvar till deadline.

Då levererar Sportbladets fantasy-expert Andreas Käck sina bästa tips inför säsongen.

Här är allt ni behöver veta.

KRÅNGLA INTE TILL DET

Visst är det kul att sticka ut och söka de där långskotten som ingen annan har. Att sitta ensam i båten med den där 17-årige junioren som gör 1+1 i sin första match.

Ja, vi fattar. Men det är inte värt det.

Gå efter de stora drakarna istället. Annars riskerar du att sitta där med byxorna nere och gräma dig över att du inte hade den givne stjärnan som gjorde hattrick.


VÄLJ RÄTT KAPTEN

Samma sak här. Lockelsen att sticka ut och ta något oväntat, som ingen annan har, är stor. Men möter Häcken Falkenberg på hemmaplan ska du sitta med Paulinho som kapten – punkt.

Där där med att sticka ut blir aktuellt först i slutomgångarna om du måste jaga ikapp dina rivaler i ligan.


SE ÖVER SPELSCHEMAT

Det här är nog det viktigaste av allt som fantasy-spelare. Det kostar som bekant pengar att byta spelare, så planera dina byten väl. Ta inte bara hänsyn till nästa match utan ligg i framkant och välj dina spelare utifrån hur deras lags två, tre … ja kanske till och med fyra nästkommande matcher ser ut.

Exempel:

  • AIK möter Sirius hemma och Östersund borta.

  • Djurgården har Giffarna hemma och Örebro borta.

Här är det mycket möjligt att AIK kör över Sirius med 3-0, men sedan gör max ett mål borta mot ÖFK. Då är det troligen smartare att ta in en drös Djurgårdsspelare eftersom de bör ha god chans att göra minst två mål i bägge matcherna.


FASTA SITUATIONER

Läs på, lag för lag, vilka som tar straffar, frisparkar och hörnor. En hörna är trots allt en målchans (om än en liten sådan) och om din spelare slår åtta hörnor på en match är det åtta chanser till assistpoäng.


TRE FYNDSPELARE

Chima Akas, Kalmar FF

Prislapp: 2 500 000

Popularitet: 1,4%

Kommentar: Löpstark ytterback som gärna fyller på i offensiven och som dessutom får ta många fasta situationer. Till den prislappen och med så få som äger honom känns Akas som ett givet fynd.

Adam Andersson, BK Häcken

Prislapp: 3 500 000

Popularitet: 11,6%

Kommentar: Given startspelare i ett givet topp 4-lag för 3,5 mille?! Bara att tacka och ta emot. Andersson lär starta i stort sett alla matcher och tar dessutom hand om de fasta situationerna. Han måste in i laget!

Johannes Vall, IFK Norrköping

Prislapp: 2 000 000

Popularitet: 1,0%

Kommentar: Ingen spelare jag skulle ta in redan till premiären, men håll koll på utvecklingen här! Vall har imponerat stort under försäsongen och känns inte alltför långt ifrån att konkurrera ut Gudmundur Thórarinsson. Gör han det så måste man haka på tåget snabbt! Särskilt till den prislappen.


TRE VARNINGSFLAGGOR

Jordan Larsson, IFK Norrköping

Prislapp: 4 500 000

Popularitet: 14,1%

Kommentar: Visst, nio mål på försäsongen är svårt att snacka bort. Men jag skulle ändå inte våga tag i den gode Jordan ens med tång. Kalle Holmberg och ”Totte” Nyman ska också ha sin speltid och trion lär därför sprida ut målskörden. Nej, då finns det andra spelare att satsa på!

Oscar Linnér, AIK

Prislapp: 7 000 000

Popularitet: 9,6%

Kommentar: Spelets dyraste målvakt och visst, Linnér var en klippa i fjol, men AIK:s försvar ser betydligt mer ihåligt nu och det lär knappast komma lika många nollor i år. Dessutom känns målvakten som den minst viktiga positionen sett till hur poängsystemet fungerar, så lägg pengarna på något annat.

Andreas Granqvist, Helsingborg

Prislapp: 3 500 000

Popularitet: 29,8%

Kommentar: Spelets näst mest ägda försvarsspelare?! Vad händer?! Visst, karln var grym i VM och lägger fortfarande straffarna i Blågult, men HIF är nykomling och lär inte hålla särskilt många nollor. Dessutom tvivlar jag på att han fortfarande är förste straffskytt i HIF. Nej, bli inte förvånade om ”Granen” bokförs för fler röda kort än antal mål.

Andreas Käcks lag

Andreas Käcks lag:

Uppställning: (3-4-3)

Per Kristian Bråtveit 5.5 miljoner

▪▪▪

Adam Andersson 3.5 milj

Jean Carlos de Brito 3 milj

Chima Akas 2,5 milj

▪▪▪

Ahmed Yasin 5,5 milj

Sead Haksabanovic 5 milj

Rasmus Elm 3 milj

Johan Bertilsson 4,5 milj

▪▪▪

Chinedu Obasi 6 milj

Marcus Antonsson 7 milj

Viktor Prodell 4,5 milj

Käcks kommentar:

▪▪ Djurgårdens defensiv känns stabil så jag väljer att satsa på PK Bråtveit, som dessutom är relativt billig. Kör på tre billiga backar och lägger krutet på en jämn och högklassig offensiv. Prodell får bindeln i premiären då Örebro ställs mot nynkomlingen Falkenberg.

ARTIKELN HANDLAR OM