Jonas Olsson

”Karriären är nog slut – känns som ett avslut”

Av: 

Max Persson

FOTBOLL

Jonas Olsson, 36, är klubblös sedan ett par månader tillbaka.

Nu berättar han om sina framtidsplaner, Djurgårdens framgångsrecept – och varför Victor Nilsson Lindelöf går mot en succésäsong i Manchester United.

– Min aktiva karriär är nog slut, säger den förre landslagsbacken till Sportbladet.

I början på året tog Jonas Olssons karriär en minst sagt oväntad vändning.

Efter att ha varit inställd på att lägga skorna på hyllan efter två år i allsvenskan och tolv år utomlands ringde plötsligt hans telefon den 31 januari, det engelska transferfönstrets sista dag – och nästan exakt ett dygn senare hade han skrivit på ett korttidskontrakt med Wigan och genomförde sitt första träningspass med den klassiska klubben.

– Jag hade planer på att sluta, men då kom Wigan med ett bra erbjudande. Jag trivdes bra i Djurgården men kände saknad till England och den engelska fotbollskulturen, säger 36-åringen.

Olssons besked

Efter det sex månaders långa äventyret, som tog slut i maj, är Olsson fortfarande klubblös – och det mesta tyder på att det nu är färdigspelat för svensken.

– Jag känner lite annorlunda nu jämfört med i vintras, cirkeln slöts efter att jag återvände till England. Det känns som ett avslut, säger Jonas Olsson och fortsätter:

– Jag har inga problem med att sluta. Inte alls. Jag känner dock inte att jag behöver slå fast något, jag behöver inte säga något definitivt. Jag väntar ut sommaren för att se om jag får något bud att ta ställning till.

Har du haft kontakt med någon klubb det senaste?

– Jag har pratat lite med Wigan, men inte mer än så. Det är precis innan säsongen drar igång som klubbar börjar höra av sig till spelare som mig, äldre spelare. Så vi får se helt enkelt. Men jag är inställd på att sluta och känslan är att den aktiva karriären är slut.

Vill satsa på expertrollen

I stället vill den tidigare landslagsspelaren satsa helhjärtat på sin expertroll i Viasats Premier League– och Champions League-sändningar, en tjänst som han fick för två år sedan.

– Jag skrev nyligen på ett nytt tvåårskontrakt med Viasat, och om jag ska ge den rollen en riktig chans så får det vara nu.

Olsson tror att Liverpool vinner Premier League den här säsongen – men det är deras stora rival, Manchester United, som har stått för en av de mest omtalade värvningarna under sommaren. Den dyraste försvararen någonsin, Harry Maguire från Leicester.

”Precis vad Lindelöf behöver”

En värvning som sågades av profilen Glenn Hysén – men som Olsson själv anser är rimlig.

– Han är stor, positionssäker och har rutin i Premier League. Det känns som ett väldigt bra tillskott för United, säger 36-åringen och berättar att svenske Victor Nilsson Lindelöf kommer gynnas av värvningen.

– Deras samarbete ska bli väldigt spännande att följa, för det är tydligt att de två ska bilda mittbackspar. Victor var kanske Uniteds enda ljusglimt förra säsongen och att få in Maguire bredvid sig är precis vad han behöver. Han behövde en riktigt bra partner och nu har han fått det, så nu kommer Victor ta ytterligare kliv.

Om Djurgårdens succé

Jonas Olsson har även bilden klar för sig varför Djurgården, laget som han spelade i förra säsongen, leder allsvenskan efter 18 spelade omgångar. Först och främst – ett lyckat övergångsfönster i vintras.

– Mohamed Buya Turay och Aslak Witry har gjort det otroligt bra, två riktigt starka värvningar. Spelare som Jacob Une Larsson och Jesper Karlström tagit plats rejält och sedan har man såklart Marcus Danielson som varit den allra bästa spelaren, säger den tidigare West Bromwich-spelaren och fortsätter:

– Han var duktig när vi spelade tillsammans förra säsongen med, men i år har han blivit ännu bättre. Han har knappt gjort något fel alls.

Är det dags för Danielson att prova på spel utomlands?

– Det får han svara på själv, men han har definitivt kvalitéerna för det. Om han ska röra på sig så kommer Djurgården få mycket pengar.

Förtjänar han en plats i svenska landslaget?

– Alltså, han har varit bättre än de andra allsvenska spelarna som spelar på den positionen i landslaget, säger Olsson kryptiskt.

ANNONS EXTERN LÄNK

Se alla matcher från Serie A och La Liga på C More. Beställ här!

C More

Publisert:

LÄS VIDARE

Kalle Karlssons djupanalys om Manchester United

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Jonas Olsson

Fotboll

Victor Nilsson Lindelöf

Djurgårdens IF Fotboll

Allsvenskan i fotboll

Premier League