Talar ut om tiden i Blåvitt: Trodde jag skulle dö

avEmil Eiman-Roslund

Publicerad:

Han gör tränarsuccé med superettansensationen Varberg.

Nu berättar den förre jättetalangen Joakim Persson om hur ångesten under åren i IFK Göteborg gjorde honom starkare.

– Sådana där sjuka grejer som man förstår i efterhand att det bara hände i hjärnan, säger 44-åringen till Göteborgs-Posten.

Nu är Joakim Persson sportchef och huvudtränare för Varbergs Bois som högst oväntat leder superettan.

Då, 1996, flyttade ett 21-årigt mittbacks- och innermittfältslöfte från Malmö FF till Atalanta och Serie A. Samma avtryck som Glenn Strömberg hade gjort i den italienska klubben satte inte Persson. Endast tretton matcher spelade han för de blåsvarta – och 1998 vände han hem till allsvenskan och blev en prestigevärvning för IFK Göteborg.

Där gick det inte så bra som förväntat på planen, och värre var det bredvid.

– Efter halva min tid i Göteborg så kom jag fram till att jag hade fått panikångest. Jag låg och trodde att jag skulle dö om jag somnade. Sådana där sjuka grejer som man förstår i efterhand att det bara hände i hjärnan, säger Joakim Persson till Göteborgs-Posten.

Tiden i Göteborg utvecklande

Han hade aldrig upplevt något liknande tidigare, och menar att trycket du sätter på dig själv är större än det utifrån. Perssons sejour i Blåvitt blev endast tvåårig, efter det flyttade han till danska Esbjerg där han ena säsongen blev Årets spelare i laget – och han fick ett lyft som sedan tog honom vidare till Hansa Rostock och Bundesliga.

– Jag tror ändå att min tid i Göteborg utvecklade mig som spelare och människa. Ibland behöver man en rejäl motgång för att komma ned på jorden, säger Persson.

Spelarkarriären avslutades i Landskrona 2010 – tränare började han arbeta som året efter och sedan i fjol är han huvudtränare och sportchef för Varberg. Som efter 16 omgångar leder superettan, laget har en förlust och fem poäng ner till tvåan Mjällby.

Foto: Bildbyrån
Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM