Fotbolls-VM

”Kvinnor måste säga hur mycket de tjänar”

Rapinoe: Jag har en Rolex för 340 000 kronor

Av: 

Patrik Brenning

FOTBOLL

Säg vad ni tjänar, visa att ni är framgångsrika och bullra mer.

Det är Megan Rapinoes uppmaning till alla kvinnor i kampen för jämställdhet.

– Jag har en Rolex för 340 000 kronor, säger 34-åringen till The Guardian.

Sveriges har just nu inget landslag i ishockey på damsidan sedan spelarna gått ut i strejk mot sitt eget förbund. Anledningen är enligt spelarna undermåliga förutsättningar att prestera på landslagsnivå.

Debatten är knappast ny utan har präglat samhället länge och framförallt fotbollen de senaste åren. En idrott som precis som ishockeyn länge var vigd åt män och där det manliga könet fortfarande har ett enormt försprång när det kommer till ekonomi, publicitet och intresse.

”Jag tjänar 4,8 miljoner om året”

För att minska klyftorna uppmanar amerikanska landslagsstjärnan Megan Rapinoe nu världens kvinnor att börja prata mer om pengar.

– Jag har medvetet snackat mycket om pengar på senare tid. För män är pengar ett tecken på att ”oh, jag är bäst”, ett slags bevis på hur långt du kommit inom idrotten. Men för kvinnor hålls allt hemligt, vilket bara kommer skada oss. Jag vill veta vad alla andra tjänar och jag kommer berätta. ”Jag gjorde det här framträdandet för den summan; Hur mycket kommer du kräva?”. Hur mycket betalar Nike dig? Det är lite obekvämt men till och med i min innersta vänskapskrets har det tagit bort stigmat när vi börjat prata om det. Nu börjar jag tjäna betydligt mer pengar så jag har börjat slösa lite mer också. Så ja, jag har en Rolex för 35 000 dollar (340 000 kronor) och folk kommer få reda på det, säger 34-åringen till The Guardian.

Rapinoe firar VM-guldet med sin nya Rolexklocka på armen.

Rapinoe understryker att det pågående lönebråket med det amerikanska fotbollsförbundet inte handlar om någon slags ekonomisk kris.

– Vi är inte fattiga. Vi tjänar stora pengar varje år så vi måste hitta ett sätt att prata om det. Jag har aldrig haft ett annat jobb. Jag tjänar minst en halv miljon dollar varje år (4,8 miljoner kronor) men det betyder inte att ersättningen är jämställd.

”Måste inte vara den duktiga flickan”

Men det är inte bara i lönedebatten Rapinoe vill att kvinnor ska ta mer plats. Kvällen innan 34-åringen skulle åka till fotbolls-VM berättade hon för sin flickvän att hon planerade att prova att färga håret rosa.

– Hon sa bara att ”ska du verkligen göra det kvällen innan du åker till den största scenen i ditt liv?”. Jag svarade att ”det är precis därför jag kommer göra det”. Jag tycker det känns som att kvinnor är specialiserade på att inte ta plats, samtidigt som männen fungerar precis tvärtom. Vårt lag kallades arrogant för vårt målfirande, för att vi ens planerade ett målfirande och trodde att vi skulle vinna. Men självklart tror du att du ska vinna, det är hela poängen med att spela. Du kan vara berömd, högljudd, bullrig och samtidigt stå för goda saker. Du måste inte vara den där gamla duktiga flickan hela tiden. Ingen är intresserad av det längre.

ANNONS

Jackpot på Europatipset! Chans på 2,5 miljoner – tippa veckans hetaste matcher.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Europatipset

Publisert:

LÄS VIDARE

Bank: Trump skulle ha gett sig på någon annan

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Fotbolls-VM

Megan Rapinoe

Jämställdhet