Allsvenskan i fotboll

Allsvenska klubbarna får förskottsbetalning av Sef

Av: 

Petra Thorén

FOTBOLL

Många klubbar i allsvenskan och superettan sliter ekonomiskt i sviterna av coronavirusets framfart.

Men på fredagen fick klubbarna ett oväntat tillskott i kassan då Sef, Svensk elitfotboll, tidigarelägger en utbetalning av sponsorpengar.

– Det är vårt lilla bidrag, men det behövs mer för att hålla klubbarna på fötterna, säger Sef:s generalsekreterare Mats Enquist.

Seriestarten i allsvenskan och superettan är uppskjuten på grund av coronavirusets spridning.

Planen är att starta i juni, men spelschemat är inte satt och föresättningarna kan förändras beroende på smittans spridning.

Precis som för många idrottsföreningar i Sverige drabbas de svenska fotbollsklubbarna. Intäkter från seriespel i april och maj uteblir.

För att bidra väljer nu intresseorganisationen Svensk Elitfotboll, Sef, att tidigarelägga en utbetalning till sina medlemmar, klubbarna i allsvenskan och i superettan. Beslutet fattades under ett extrainsatt styrelsemöte under torsdag kväll och sker i samråd med Unibet, som är huvudsponsor.

”Har en tuff period”

Redan under fredagen har klubbarna fått en tredjedel av aprilutbetalningen. Resterande två tredjedelar betalas ut i slutet av april men möjligen lite tidigare än planerat så klubbarna kan hantera sina lönekostnader.

– Det var viktigt att göra så här. Jag tror många klubbar har en tuff period med fulla kostnader och påslag inför det som skulle varit ligastart, men så uteblir inkomsterna. Detta är vårt sätt att hjälpa till med likviditeten, säger Mats Enquist.

Hur hårt drabbade är klubbarna skulle du säga?

– Alla är kraftigt påverkade, sen är det ju olika hur allvarligt det slår. Men jag tror att de här pengarna kan göra viss skillnad.

Per Carlander, Sverigechef för Unibet, hoppas att pengarna kan bidra.

– För oss var det ett ganska lätt beslut att fatta. Vi vill som långsiktig partner försöka ta det ansvar vi kan. Det är ett bra tillskott till dem i alla fall för att reda ut den största krisen. Utan matcher har klubbarna stora problem med likviditeten och vi gör det vi kan via vårt sponsorskap.

Mats Enquist vill i dagsläget inte spekulera i om vad det skulle kunna innebära för klubbarnas sponsorintäkter om inte seriespelet kommer igång i juni/juli.

Publisert:

LÄS VIDARE

”Då vill vi skjuta upp allsvenskan”

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Allsvenskan i fotboll

Superettan