Nytt pengaregn över svensk fotboll

Bara närvaron i A-divisionen i Nations League ger närmare 24 nya miljoner och förväntade publikfester mot stjärnmotstånd innebär ytterligare höga intäkter.

Landslaget fortsätter att leverera ekonomiskt.

– Ser vi tillbaka över tid har herrarna under Janne Anderssons ledning spelat in ungefär 300 miljoner kronor, säger generalsekreterare Håkan Sjöstrand.

Lottningen till kommande upplaga av Nations League är avklarad och publikfester väntar för svenska fans i höst.

Portugal, Frankrike och Kroatien med stjärnor som Ronaldo, Kylian Mbappé och Luka Modric kommer att locka fans till Friends Arena.

Svenska fotbollförbundet räknar med ett stort pådrag kring matcherna.

– Det blir en fantastiskt fotbollshöst. Är det sportsligt bra matcher är det också bra för våra supportrar, säger SvFF:s generalsekreterare Håkan Sjöstrand, som var på plats under lottningen i Amsterdam tisdag kväll.

– Naturligtvis hoppas vi att det blir fullsatt på Friends, det finns goda möjligheter till det, säger Helena Taube Rehnmark, marknads-och försäljningschef på SvFF.

Garanterat 24 miljoner kronor

Redan avancemanget till den högsta divisionen i Nations League innebar att SvFF säkrat upp goda intäkter under kommande kvalperiod.

Bara deltagande i A-gruppen ger närmare 24 miljoner kronor. Sportsliga framgångar innebär ökade intäkter. Totalsegraren av kommande Nations League får 63 miljoner kronor.

Till den garanterade summan på närmare 24 miljoner kronor kan SvFF på sikt räkna med stora publikintäkter samt rättighetsintäkter.

Förbundskapten Janne Anderssons ekonomiska trend håller alltså i sig.

– Ser vi tillbaka över tid har herrarnas framgång under Janne Anderssons ledning spelat in ungefär 300 miljoner kronor (brutto), säger generalsekreterare Håkan Sjöstrand.

”Betyder jättemycket”

Han pekar också på bredare värden än just de ekonomiska, som är en grund för fortsatt utveckling av svensk fotboll.

– Det betyder jättemycket. Vi har tagit oss till VM och till EM och sett till att vi spelar i A-divisionen, det är en eloge till svensk fotboll. Det gör att många av våra unga spelare kan drömma om att finnas med i de här sammanhangen, säger Håkan Sjöstrand.

Under onsdagen kommer SvFF ha möte om prissättning och biljettsläpp och kommer med största sannolikhet att släppa biljetter till matchen som spelas i september under maj månad.

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.