Tegnell: ”Tveksamt om vi är där i juni”

”Jättesvårt med prognoser”

avAndreas Käck

Publicerad:
Uppdaterad:

Allsvenska klubbarna vill starta säsongen i början av juni inför publik, om läget tillåter.

Om det verkligen går?

– Tveksamt, säger stadspidemiologen Anders Tegnell till Fotbollskanalen.

– Coronaviruset dikterar villkoren. Vi bör inte spekulera för mycket, säger Mats Enquist, Sef.

Under onsdagens extrainsatta möte tog de 32 medlemsklubbarna från allsvenskan och superettan fram ett inriktningsbeslut om att skjuta fram seriestarten till början av juni. Klubbarna betonade också återigen att de inte vill spela inför tomma läktare.

Stadspidemiolog Anders Tegnell är i nuläget inte säker på att det kommer gå att spela allsvensk fotboll inför publik redan i början av juni.

– Det är jättesvårt med prognoser. Vi hoppas ju att när vi kommer framåt sommaren att det blir varmare så att smittan ska lugna ner sig ordentligt. Andra liknande smittor gör det, det borde den här också göra. Om vi kan vara där i slutet av juni? Tveksamt skulle jag säga nu, säger han till Fotbollskanalen.

”En sak i taget”

Mats Enquist, generalsekreterare i Sef (Svensk elitfotboll), tycker att det är alldeles för mycket spekulationer just nu.

– Vi skriver ju i pressmeddelandet att läget kan komma att förändras, att om det inte fungerar att dra i gång i juni så får vi lov att ta nya beslut. Jag tänker inte börja spekulera i smittspridning, för det är inte mitt område och inte många andras heller. Vi får ta en sak i taget, säger han.

Är det fortfarande helt uteslutet att spela inför tomma läktare?

– Återigen: Coronaviruset dikterar villkoren. Vi kan inte utesluta någonting.

Har höst/vår-spel var uppe på tapeten?

– Nej. Den frågan har utretts femtio gånger och varje gång har vi kommit fram till samma beslut: Det funkar inte, säger Mats Enquist.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM