Henrik Larsson: ”Jag mådde inte bra”

Publicerad 2020-07-02

Henrik Larsson i landslaget 2009 – samma år som han förlorade sin bror.

Allt fler idrottare vågar tala ut om psykisk ohälsa.

Fotbollslegendaren Henrik Larsson drabbades av det efter att hans bror gick bort i en överdos.

– Jag mådde inte bra, säger han.

Henrik Larssons lillebror dog 2009 efter en längre tids drogmissbruk, först för ett par år sedan accepterade han det som hade hänt. Men efter broderns bortgång hade Henke svårt att hantera situationen.

– Jag hade en period när jag inte mådde särskilt bra, för jag hade många frågor. Min fru (Magdalena) sade till mig att jag var tvungen att prata med någon för att räta ut frågetecken, säger Henke Larsson i podden Lockdown Tactics.

48-åringen träffade en psykolog och mådde bättre efter det.

– Jag tycker att det är viktigt och bra att många pratar om de här sakerna. För det är ingenting att skämmas över, det är viktigt att dela med sig. Du får gråta, för då känner du dig lättad efter att du fått säga det du behövt.

”Fint minne”

Henrik Larsson har tidigare berättat att han tänker på sin bror flera gånger i veckan.

– När jag hör en låt, när jag ser någonting eller när jag bara tittar ut på gräsmattan framför vårt hus där vi spelade fotboll en midsommar. Jag ser hur han och min bästa kompis lillebror går iväg. Det är ett fint minne, ett härligt minne. Då var han nykter, sade Larsson i Nemo möter en vän.

Under den senaste tiden har aktiva fotbollsspelare talat ut om psykisk ohälsa, bland andra Eskilstunas Anna Oscarsson och IFK Norrköpings Simon Thern, och anfallaren Madelen Janogy har tagit paus från fotbollen på grund av sömnproblem och psykisk ohälsa.

Följ ämnen i artikeln